Dorog

Terítéken a Mária utcai piac és a volt Fortuna területének átalakítása

Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere az intézmények fűtési rendszerének átalakításáról, illetve a jövőbeni városfejlesztési programokról beszélt a Dorogi Magazin április 25-én megjelent számában.

A polgármester videóüzenetében elmondta, hogy az intézmények széles körét érintette az elmúlt fűtési szezon, ami által elengedhetetlen az épületek energetikai, pontosabban fűtési rendszerének az átalakítás. Hozzátette, hogy a rendszerek átalakítása mellett megőrzik a távhővel való fűtésnek a műszaki lehetőségét is, reménykedve abban, hogy a távhőszolgáltatás visszatér a normális mederbe és a jövőben azzal is elláthatók lesznek az intézmények, de felkészülnek arra is, hogy akár gázzal, hőlégszivattyúval is fűtsenek, napelem rendszerekkel kiegészítve.

A városvezető rávilágított arra, hogy a Petőfi Óvoda energetikai korszerűsítésénél már lezajlottak az ajánlatkérések. „Itt szeretném köszönetemet kifejezni a Baumit Kft. iránt, hiszen egy óriási támogatást nyújtanak a városunknak. Az egész Petőfi Óvoda átalakításának, felújításának egy meghatározó elemét, az épületnek a hőszigetelő anyagát és az újravakolásához szükséges anyagot térítésmentesen biztosítja az önkormányzatunk számára.” – jegyezte meg.

A polgármester kitért arra is, hogy a sportcsarnokban a melegvíz-ellátási rendszernek az átalakítása már megtörtént és folyamatban van a gázfűtésre való áttérés is. Az intézmények házában is ez már megtörtént, továbbá hamarosan elkezdődhet a zeneiskolának az intézmények házába való átköltözése.

A városvezető megjegyezte, hogy az alternatív rendszereknek a kiépítése természetesen folyamatos, hiszen egy fejlesztési ütemben az összes intézménynek ilyen jellegű átalakítása nem valósítható meg. „A legnagyobb falat ebben a sorban az uszodának a teljes átalakítása, hiszen itt építészeti, energetikai, alternatív energetikai rendszerek beépítésének egy komplex programja indul meg. Ennek a tervei is kidolgozás alatt állnak, mert szeretnénk hosszú távon stabilizálni az intézménynek a nyári, téli működési feltételeit is.” – tette hozzá.

Dr. Tittmann János a videóüzenetében az orvosi ügyelet átszervezéséről is beszélt, majd áttért a városfejlesztési programokra. Kiemelte, hogy most a Mária utcai piacszolgáltató terület kialakításának a közbeszerzési pályázata áll az élen. A zöldterület-fejlesztésben a Reimann Bányászattörténeti Múzeum előtti térnek az átalakítása tervezés alatt áll. A lakótelepek és egyéb kisebb utcákhoz, közterekhez kötődő zöldterület-fejlesztés is a tervezésnek a fázisában van. Megjegyezte, hogy nagyon érdekes új programként került meghatározásra a megyei önkormányzati szinten meghatározott idegenforgalmi fejlesztési program, ez pedig a volt homokvasút területének egy élményúttá való átalakítása lesz, amely a terepkerékpározástól kezdve a gyalogtúrán keresztül a sétára is alkalmas lesz.

Borítókép, forrás: Dorogi Magazin