Esztergom

Marihuána ültetvényt gondozott Esztergomban

Felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki azzal a férfival szemben, aki egy esztergomi erdős területen marihuánát termesztett.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2022 májusában Esztergom, Búbánatvölgy külterületén egy állami tulajdonban lévő erdős területen, összesen 10 tő indiai hasis kender növényt ültetett. A kertépítő végzettséggel rendelkező vádlott a növények részére ültetőgödröket alakított ki, a talajt virágfölddel dúsította, az ültetvényt száraz ágakkal körülvette, hogy az arra járó állatoktól megvédje, illetőleg a vadak elriasztása céljából a saját ruházatából pólókat helyezett el az ágakon. A vádlott az ültetvényt rendszeresen látogatta, azt a magával vitt műanyag kannákból öntözte és gondozta.

A nyomozó hatóság az ültetvényről az összesen 10 tő leveles, virágtalan növényt 2022. július 3. napján szemle keretében lefoglalta és az ültetvényt felszámolta.

A növények levélzetének nettó tömege 293,28 gramm, amely kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük kábítószernek minősülő delta-9-THC-t tartalmaz. A kábítószer mennyisége meghaladja a csekély mennyiséget, de nem éri el a jelentős mennyiség alsó határát.

Az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján 2023. április 25-én az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, a termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklása bűntette miatt a vádlottal szemben jogerősen 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki. A büntetővégzés jogerős, azt az ügyész tudomásul vette.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék