Hírek

Impozáns kiállítást nyitottak meg Kesztölcön

Április 21-én, pénteken nyitották meg a Kesztölci Rajzszakkör és az Irmák Esztergomi Támogatott Lakhatás alkotóinak közös kiállítását a kesztölci művelődési házban.

Az eseményt Farkas Krisztina, Kesztölc polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy Tóth Tibor festőművész több évig tartó „bábáskodása” mellett születtek meg ezek az alkotások, amely miatt őt hatalmas köszönet és hála illeti. Kiemelte, hogy fáradhatatlanságának köszönhetően mára egy kiállításnyi alkotással büszkélkedhetünk. „Bízunk benne, hogy hagyományteremtő lesz ez a mai kiállítás és évről évre megörvendeztetnek majd bennünket újabb és újabb műveikkel az alkotókör tagjai.” A polgármester asszony hozzátette, hogy a rajzok, festmények megszólítanak. Kacagnak, mesélnek, dúdolnak, s elgondolkodtatnak. Erejük van, de szelíd erő ez, mert nem az ész által inspirált alkotások, hanem a szív vezérelte az alkotók kezét, a képe, legyen az portré, tájkép vagy valami absztrakt, mind-mind lenyomatok, lélekpillanatok, álomábrázolások, csillagképek, hangulatok. Hogy hol a boldogság mostanában? Mindenkiben ott lakik a boldogság, s akinek van szeme a látásra, tudja és érzi, hogy mi mindent jelentenek ezek a képek. „Úgy gondolom, nem könnyű feladat megtalálni a boldogságot, hiszen a rohanó világ tele van tragédiákkal, kétséggel, szenvedéssel és félelemmel.” – ezzel zárta gondolatait.

A polgármesterasszony után az Irmák képviseletében Hertlikné Valovics Beáta, alapszolgáltatás vezető járul a mikrofonokhoz, aki megköszönte a községnek, valamint Tóth Tibornak azt, hogy ez a kiállítás létrejött. „Nagyon büszkék vagyunk lakóinkra, hogy ilyen szép alkotásokkal gazdagítják mindennapjainkat. Minden héten újabb, újabb alkotások születnek, melynek a csokorját itt is meg tudjuk akkor tekinteni.” – tette hozzá, majd átengedte a szót a korábbi vezetőnek, Huszár Viktóriának, aki a kezdetekről mesélt.

Huszár Viktória kiemelte, hogy hosszú éveken át szerencséje volt az Irmák Nonprofit Kft-ben, hiszen a csobánkai intézmény vezetője volt, később pedig az egész intézmény állandó szakmai igazgatójaként segíthette és támogathatta ezt a bizonyos támogatott lakhatásban történő kiköltözést, ami az egyik szívügye lett. „Körülbelül két évvel ezelőtt kiköltözött az első kis csapat ide, Kesztölcre, akkor arra gondoltam, hogy Tóth Tibor, aki akkor már évtizedek óta jó barátom volt, és tudtam, hogy mindenhez ért, ami a művészet. Megkérdeztem, hogy lenne-e kedve esetleg a lakóinkkal időnként csak úgy rajzolgatni. Hát ez így indult, és most itt vagyunk, ez egy fantasztikus dolog. És azt hiszem, hogy talán már a századik alkalmon is túl vagytok, ami azért már egy nagyon-nagyon szép szám. És valóban, mint Tibor, mint a lakóink lelkesedése töretlen, és végül persze nagyon sok sikert kívánva mindenkinek.” – ezekkel zárta szavait.

A beszédek után a résztvevők közösen tekintették meg a több mint száz alkotásból álló kiállítást, amely egészen május 4-ig tekinthető meg a kesztölci művelődési házban, a nyitvatartás ideje alatt.

Megosztás