Esztergom

Új hálózat és menetrend Esztergomban

2023. június 17-től, a nyári tanszünet kezdetétől új buszhálózatot és menetrendet vezet be az esztergomi önkormányzat és a Volánbusz Zrt. a Mobilissimus tervező műhely szakmai támogatása mellett. A változás révén Esztergomon belül új útvonalakon is elérhetőek lesznek az autóbuszok, a helyi és helyközi rendszer pedig az eddiginél jobban egészíti ki egymást. Cél, hogy az esztergomiak és a környéken élők, ott dolgozók könnyen és kiszámíthatóan tudjanak közlekedni a városban és térségében.

A változásokat az alábbiakban mutatják be részletesen, az ahhoz kapcsolódó észrevételeiket 2023.04.30-ig a tomegkozlekedes@esztergom.hu e-mail címre várják.

Miért van szükség változásra?

Esztergomban 2020 nyarán adták át az intermodális központot, mely a vasút, a helyközi és helyi autóbuszok közötti legfontosabb átszállópont. Az elmúlt, közel három év során mind az Önkormányzat, mind a Volánbusz kiértékelte az akkor kialakított buszhálózatot és menetrendeket, és annak eredményei ismeretében szükségessé vált egy korszerűbb, vonzóbb szolgáltatás bevezetése.

Az Esztergom – Budapest vasútvonalon kizárólag korszerű motorvonatok közlekednek szinte minden időszakban 30 percenként. Ez a vonzó kínálat jelentősen megnövelte a vasutat használók számát, a vasútra rá- és onnan elhordás azonban nem mindig és nem mindenhonnan teljesül rövid várakozási időkkel, ezért ennek javítása is  indokolttá vált.

A mostani hálózattal kapcsolatban számos lakossági észrevétel érkezett, hogy a Bánomi lakótelepen, az ilyen célokra nem alkalmas lakóövezeti megállóban túl sok helyközi busz várakozik hosszasan a visszaindulásra, járó motorral.

A belváros és a Bánomi lakótelep között – más megfordulási lehetőség hiányában – a szükségesnél jóval több busz közlekedett, gyakran utasok nélkül. Ez a megoldás sem az Önkormányzat, sem a Volánbusz, sem pedig az ott élők részére nem optimális, így ennek felülvizsgálatára is sor került.

Az Esztergomban közlekedő helyi és helyközi buszjáratok menetrend-módosításának egyik fő célja, hogy az egyenletesebb kínálat létrehozása mellett a helyközi buszjáratok által okozott zajterhelés csökkenjen a város lakóterületei környékén, főképp azon időszakokban, amikor az utazási igények alacsonyabbak (hajnalban, délelőtt és este). Az Esztergomba déli irányból érkező helyközi buszjáratok útvonala olyan módon módosul, hogy a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban az agglomerációból érkező és oda hazautazó diákok és dolgozók továbbra is átszállás nélkül elérhessék a belvárost és az északi városrész iskoláit is (a csengetési rendhez és a műszakos rendhez igazodva). Napközben pedig továbbra is átszállás nélkül elérhető marad a kórház, a piac és a belváros is. Hajnalban és a késő esti időszakban a helyközi járatok csak a vasútállomásig fognak közlekedni, ahonnan helyi járattal lehet tovább utazni a város északi területei felé.

Melyek a főbb változások?

A legfőbb változás, hogy a helyi és helyközi autóbuszok kiszámíthatóan, összehangolva fognak Esztergomon belül közlekedni, könnyen megjegyezhető viszonylatjelzésekkel. Az eddigi 1-es, 2-es, 11-es, 43-as és 111-es helyi autóbuszok, valamint a helyi funkciókat is ellátó helyközi autóbuszok a városon belül ezentúl újragondolt útvonalakon, valamint szám helyett betűjelzéssel fognak közlekedni (pl. B vonal), így letisztultabb és egyszerűbb lesz kiigazodni, elsősorban a helyközi járatok Esztergomon belüli útvonalait illetően.

A helyi vagy Esztergomba utazó helyközi utasok számára könnyebben azonosítható lesz, hogy melyik autóbusz milyen útvonalon közlekedik a városon belül, míg a helyközi utasok továbbra is megtalálják járataikon a vonal számát is, amely ezen túl nem négy, hanem csak három számjegyből fog állni (a 800-tól 880-ig terjedő számmezőben). 

A hálózati változások közül legfontosabb, hogy Esztergom északi részén új kétirányú körjáratok jelennek meg (A és B jelzéssel), így a Bánomi lakótelep két irányból is folyamatosan elérhető lesz. Ismét fognak autóbuszok közlekedni a Bánomi úton is, így jelentősen javul ezen városrész kiszolgálása.

Kertváros és a belváros között az autóbuszok egy része a Látóhegyi és Dobogókői úton keresztül fog közlekedni (A és B vonalak), így a minden városrészből közvetlenül elérhetőek lesznek az ott található munkahelyi és kereskedelmi területek.

A Vaskapura ezen túl helyi autóbuszok fognak közlekedni a helyközi járatok helyett.

Hogyan változik a menetrend?

Valamennyi vonat indulásához és érkezéséhez hangoltan fognak közlekedni az autóbuszok, a legtöbb időszakban a Rákóczi tér, Bazilika, Bánomi lakótelep és a Kórház, Bánomi út, Bánomi lakótelep felé és felől is. Kertváros tófürdői oldala csúcsidőben a Látóhegyi úton és a Kiss János altábornagy utcán át is elérhető lesz, a jelenleginél jóval sűrűbben. Továbbá óránként egyszer Kertváros vasútállomásnál is biztosítottak lesznek a vasúti csatlakozások Budapest felől és felé is.

A  belváros és a Bánomi lakótelep között csúcsidőben jellemzően 5-10, csúcsidőn kívül és hétvégén 10-20 percenként fognak közlekedni az autóbuszok, a helyi és helyközi járatok összehangolt menetrendje révén.

A forgalmasabb időszakokban a vasútállomásról a vonatok érkezését követően néhány perces különbséggel több autóbusz is indulni fog, így kisebb vasúti késések esetén is biztonsággal elérhető lesz a belváros és a Bánomi lakótelep. A Lázár Vilmos utca térségéből reggel és délelőtt a Budapest felé induló vonatokhoz, délután és este pedig az onnan érkező vonatoktól lesz biztosított a csatlakozás, óránként egyszer. Vaskapu kiszolgálása pedig a mainál sűrűbbé válik.

A Kórház térsége felé jelentősen bővül az igénybe vehető járatok száma. A város számos pontján új megállóhelyek is létesülnek, amelyek bővítik a területi lefedettséget. Több megállóhely elnevezése megváltozik a könnyebb tájékozódást elősegítendő, a kezdeti időszakban kérjük legyenek erre kiemelt figyelemmel.

Mikor változik a hálózat és a menetrend?

Az új hálózat és menetrend bevezetésére várhatóan 2023. június 17-én, a tanszünet kezdetekor kerül sor.

A jegyek és bérletek érvényessége

Valamennyi helyi jegy és bérlet ahogy eddig is, érvényes lesz a helyi és helyközi autóbuszokon is Esztergom közigazgatási határain belül. A helyközi jegyek és bérletek a helyi járatokon is érvényesek lesznek az Esztergomon belüli szakaszokon is.

Az Esztergom belüli új útvonalakat részletesen a mellékelt térképek segítségével mutatják be.

A változással kapcsolatos meglátásaikat, észrevételeiket 2023.04.30-ig a tomegkozlekedes@esztergom.hu e-mail címre várják.

A témában 2023. április 24-én 16.30-as kezdettel lakossági fórumot tartanak a Városháza Nagytermében, melyre minden érdeklődőt tisztelettel várnak!

Forrás: esztergom.hu