Hírek

Fahusánggal ütötte kecskéjét

Felfüggesztett fogházbüntetést szabhatnak ki azzal a férfival szemben, aki fahusánggal ütlegelte kecskebakját Lábatlanon.

A vádirat szerint a lábatlani férfi lakóhelyén több állatot tart, így többek között kecskéket is. A férfi 2022. szeptember 3-án feldühödött a kecskebak viselkedésén, mivel az állat a karám kerítésén keresztül összeverekedett a szomszédja kecskebakjával és ennek során a kerítése megrongálódott. Az elkövető a kecskebakot egy 93 cm hosszú végében kiszélesedő, annak két oldalán tompa élű keményfa husánggal több alkalommal, közepes erővel megütötte a gerincén és a fején. A kecskebak hátsó lábai egy alkalommal a hátára mért ütés hatására megrogytak. Az állat menekülni próbált, de láncra volt kötve, így a földre feküdt és sírt, így viselte a bántalmazást, az indokolatlan mértékű büntetést, amely alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Az állatkínzás vétsége miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét, a lefoglalt fahusángot, mint az elkövetés eszközét kobozza el.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség