Dorog

Új elnök a DVBE élén

Dankó József, a Dorog Város Barátainak Egyesülete (DVBE) elnöke úgy gondolta, hogy átadja a stafétabotot a fiatalabb generáció számára, így a közgyűlésen új elnököt választottak. Kovács Tamással, a DVBE frissen választott elnökével beszélgettünk, aki mellesleg több dorogi civil szervezetben is tevékenykedik édesapja nyomában.

– Kovács Lajost bizonyára minden dorogi ismerte. Hogyan látod, édesapád nyomdokaiba tudsz lépni?

– Úgy gondolom, édesapám munkássága, tudása egyszeri és megismételhetetlen. Nagyon sokkal járult hozzá városunk kulturális életének fellendítéséhez, megőrzéséhez. Ennek tudatában próbálok tudásomhoz mérten hozzájárulni egyesületünkön keresztül településünk kultúrájának további gazdagításához. Szerencsémre családomtól, ismerőseimtől, támogatóimtól rengeteg szakmai segítséget kapok.

– Miért rád esett a vezetői választás a közgyűlésen?

– Az egyesület számomra nem csupán városunk fontos kulturális egyesülete, családi indíttatásból édesapám örökségeként is tekintek az értékteremtő feladatra. Ezen okokból vállaltam el, hogy indulok a mostani tisztújító közgyűlésünkön, mint egyesületi elnök. S megragadnám az alkalmat, hogy itt is megköszönjem egyesületünk tagságának a bizalmat!

– Milyen más civil szervezet munkájában veszel részt?

– Aktív tagja vagyok a Közösen Dorogért Egyesületnek (KÖZÖD), amely szintén egy kulturális, művészeti és sportprogramokkal foglalkozó, helyi érdekeltségű szervezet. A város által szervezett kulturális programokon is szívesen részt veszek, akár szervesen munkát is vállalva a programokon, vagy egyszerűen csak a szórakozás öröméért. Meggyőződésem, hogy egy település egyik legfontosabb erénye a kulturális színvonala. Ezért tenni is szeretnék minél több platformon.

– Az egyesület tagjai közül néhányat bemutatnál? Jelenleg mivel foglalkozik az egyesület és milyen programokat valósított meg eddig? Hol találkozhattak veletek a lakosok?

– Már 1986-ban megalapították az egyesületet, olyan városunkban élő köztiszteletben álló személyek, mint például Kovács Lajos helytörténeti kutató, író, tanár, vagy Zsembery Dezső kórházigazgató főorvos, Solymár Judit, okleveles gépészmérnök, helytörténeti kutató, Dankó József, tanár, helytörténeti kutató, Bartalos József ügyvéd, sportoló (és természetesen hosszan sorolhatnám még a neveket), kiknek célja az volt, hogy egy olyan kulturális, a város történelmét kutató egyesületet hozzanak létre, mely méltó emléket állít városunk múltjának. Erre a célra hozták létre a Dorogi Füzetek sorozatot, melyben irodalmi, történelmi, sport- és még számos más területet dolgoztak fel. Már eddig összesen több mint hatvan kötet került kiadásra. Azt gondolom, kevés település büszkélkedhet ilyen mennyiségű és minőségű helytörténeti anyaggal országunkban. De nem csak helytörténeti kiadásokkal, hanem időről időre kiváló helyi kötődésű alkotók, művészek meghívásával, munkájuk bemutatásával is foglalkoztak. Kirándulásokat szerveztek a Dorogon, de más településeken is alkotó művészek alkotásainak megtekintése céljából. A fórumoknak rendszerint a művelődési ház ad otthont, de a könyvtárban is voltak már rendezvényeink. Nagy értékünknek tartom, hogy a város kulturális intézményeivel közösen is szervezünk az érdeklődő közönség számára előadásokat, beszélgetéseket, bemutatkozásokat. Így tehát a település intézményeiben és kiadványok formájában is találkozhatnak velünk a dorogiak.

– Milyen jövőbeni terveid vannak az egyesülettel kapcsolatban? Gondolok itt arra, hogy több részt szeretnétek kivenni a város életéből?

– Természetesen fontos cél, hogy az eddig megteremtett értékek mentén folytassuk a munkánkat. Az egyik legfontosabb feladata a Dorogi Füzetek kiadvány folytatása lenne, hiszen csak Kovács Lajos hagyatékában még ötfüzetnyi anyag vár megjelenésre, és számos más terület is van még városunk múltjában-jelenében, ami felkutatásra és kiadásra vár. Terveink közt szerepel még, hogy rendszeres időközönként szűkebb térségünkhöz köthető művészeket, alkotókat hívjunk meg összejöveteleinkre, ahol alkotói munkásságukról mesélnek nekünk. A térséghez nem kötődő, de érdekes munkát, kutatást, hobbit űző szakemberek is bemutatkozhatnának az érdeklődő publikum előtt. Hosszútávú terveink között szerepel, hogy már meglévő remek tagságunkat kibővítsük, felkutassunk és egyesületünkbe csábítsunk új, helyi érdekeltségű művészeket, kulturális munkát végző fiatalokat, kultúrát pártoló dorogiakat, ezzel is gazdagítva szervezetünket. Jövőbeli terveink továbbá, hogy egyesületünk anyagait, valamilyen módon elektronikus formában is megőrizzük, és elérhetővé tegyük. Honlapunkat frissítenünk kell, a közösségi média felületén is aktívabban meg kell jelennünk.

– Nem utolsó sorban, mit üzennél a dorogiaknak?

– Legfőbb üzenetem talán az lenne, hogy számítok egyesületünk jövőbeli programjain nem csak tagtársaink, de minden érdeklődő dorogi, és térségbeli részvételére is, hiszen a kultúra mindenkié!

Borítókép: Dankó József és Kovács Tamás