Hírek

Évértékelő értekezletet tartott a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség a járványhelyzet jelentős javulását követően négy év után újra évértékelőt tartott 2023. április 6-án, amelyet a jelenlétével megtisztelt dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes úr.

Dr. Reszl Ildikó főügyész köszöntőjében kiemelte, hogy legutóbb 2019-ben volt évértékelő értekezlet, a pandémia és energiaválság okozta nehézségek mellett az ügyészek időszerűen, szakszerűen és törvényesen látták el a feladataikat, ezen túlmenően nagy hatékonysággal alkalmazták a büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító rendelkezéseit. Az ügyészség megfelelt az egészségvédelem és takarékosság követelményeinek. A főügyész úrnő röviden kitért a főügyészség személyügyi és gazdasági helyzetére.

Dr. Széplábi Rezső büntetőjogi főügyészhelyettes a büntetőjogi szakág tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a vármegyében az utóbbi 3 évben folyamatosan csökken, az elmúlt évhez képest 3,4 %-kal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Az elkövetők száma 6.9%-kal kevesebb volt, mint a megelőző évben. Az általános csökkenéstől eltérően az embercsempészés bűntettének száma több, mint háromszorosára emelkedett. Az eljárást gyorsító jogintézmények közül a büntetővégzés hozatalára tett indítványok és bíróság elé állítások aránya együtt 76,8%-ot tett ki. A vádemelések 21 %-ában az ügyészek az elkövető beismerése esetére mértékes indítványt tettek, amely nagy arányban előmozdította, hogy a bíróságok elsőfokon tárgyalás nélkül előkészítő ülésen fejezzék be az eljárást. A vármegye váderedményessége 99,71% volt, amely az országos rangsorban a második legmagasabb arány.

Hadaróné dr. Izsáki Mariann közjogi főügyészhelyettes ismertetetést adott az ügyészség közérdekvédelmi, ennek részeként a törvényességi ellenőrzési, magánjogi, büntetés-végrehajtási felügyeleti tevékenységéről. A törvényességi ellenőrzés fogyasztóvédelmi, gyámhivatali, környezet- és természetvédelmi, továbbá a hozzátartozók között elrendelt ideiglenes megelőző távoltartással kapcsolatos, vadászati hatósági, ingatlan-nyilvántartási, szociális, és egészségügyi ügyköröket érintett. A hozzátartozók közötti megelőző távoltartás elrendelése érdekében 69 esetben lépett fel a főügyészség. A gyermekek veszélyeztetettsége miatti hatósági eljárást 62,5%-kal több esetben  kezdeményeztek, mint az azt megelőző évben. A főügyészség magánjogi ügyintézése során 2022-ben is törekedett arra, hogy a bírósági eljárást megelőzően perelhárító ügyészi kezdeményezést, civil felszólítást adjon ki annak érdekében, hogy a civil szervezetek és a gazdasági társaságok a törvényes működés helyreállítása érdekében önként orvosolják a jogsértést. Ezért a civil felszólítások száma  48,8%-kal, a cégjogi perelhárító ügyészi intézkedések száma 74,2%-kal nőtt. Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cégek honlapon közzétett általános szerződési feltételei vizsgálata eredményeként 9 per előtti felhívást bocsátott ki a szakág.  

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség