Hírek

Kérdőív lakosok, nyaralótulajdonosok, gazdálkodók számára

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. a lábatlani, bajnai és bajóti lakosok és ingatlantulajdonosok segítségét kéri kérdőív formájában az inváziós növények visszaszorításával kapcsolatban.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. megbízásából a “Szárazgyepek endemikus növényfajainak megőrzése a Pannon és Alpesi biogeográfiai régió határterületén” (LIFE endemic PANALP) elnevezésű projekt társadalmi-gazdasági hatásait, valamint a természetes rendszerekben és azok által nyújtott javakban (ökoszisztéma szolgáltatásokban) történt változásokat kívánják felmérni.

A LIFE projekt öt növényfajt és három szárazgyepes NATURA 2000 élőhelyet céloz meg, Pannon és Alpesi biogeográfiai régió területén, mely hét magyarországi és 17 szlovákiai területet érint. Az öt növényfajból négy endemikus, azaz bennszülött növény, amely így kiemelt figyelmet élvez. A projekt által érintett élőhelyeket és növényfajokat fenyegető fő veszélyek a növényevő vadfajok túlzott elszaporodása, az inváziós növényfajok (idegenhonos özönnövények, melyek kiszorítják az őshonos fajokat) terjedése, az élőhelyek feldarabolódása és a szabályozatlan turizmus (pl. taposás).
A projekt fő célja, hogy hosszú távon biztosítható legyen az érintett növényfajok populációinak növekedése, a veszélyeztető tényezők mérséklése és az inváziós növényfajok visszaszorítása. Fontos feladat a projekt keretein belül a tájékoztató táblák kihelyezése, valamint az idelátogatók számára a területek kíméletét biztosító turisztikai infrastruktúra megteremtése.

A projekt a Lábatlan, Bajna és Bajót települések közelében lévő természeti területeket érinti, ezért szeretnének segítségét kérni felmérésükhöz az alábbi kérdőív kitöltésével. Jelen kérdőív a projekt félidei felméréséhez szükséges.

Borítókép: magyarföldi husáng (dendeocse.hu)

Megosztás