Esztergom

Együttműködést kötöttek a Babits-források feldolgozásáról

Szakmai együttműködést kötött az OSZK kézirattárában őrzött Babits-források közös feldolgozásáról a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár. Az együttműködési szerződést intézményeik nevében L. Simon László főigazgató és Rózsa Dávid főigazgató írta alá Esztergomban, az MNM Babits Mihály Emlékházában március 27-én, hétfőn.

L. Simon László ismertette, hogy az Emlékház Babitsék 1924. március 27-én vásárolt és majdnem két évtizeden át lakott nyaralója a költő életének páratlan emléke és számos művének születési helye. Kiemelte, hogy a magyar irodalmi muzeológia kiemelt feladata a ház lehető legpontosabb rekonstrukciója, a fennmaradt tárgyi emlékek bemutatása, továbbá az Esztergomhoz köthető írott és képi források feltárása, melyek a művek születésének rekonstruálásához további adalékokkal szolgálhatnak. Az Emlékház e feladatát magas színvonalon, múzeumi és tudományos projektjeit újra és újra megújítva látja el.

Rózsa Dávid elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a magyar irodalom írott forrásainak leggazdagabb őrzőhelye, Babits életművét tekintve pedig megkerülhetetlen gyűjtemény, mivel a költő hagyatéka, az egyik legteljesebben fennmaradt 20. századi irodalmi hagyaték 1952-ben a nemzeti könyvtár kézirattárába került.

Az eseményen a főigazgatók köszöntője mellett Steindl Balázs, Esztergom Vármegyei Jogú Város alpolgármestere osztotta meg gondolatait a hagyatékhoz kapcsolódóan. Hangsúlyozta, hogy a Babits-ház és a költő munkássága Esztergom számára páratlan érték és iránymutatás. Végezetül G. Tóth Franciska, az emlékházat működtető MNM Balassa Bálint Múzeuma kulturális menedzsere mondta el szakmai beszámolóját.

A Babits Mihály Emlékház, Esztergom április 1-jén nyitja meg újra kapuit az érdeklődők számára.

Fotók, forrás: Magyar Nemzeti Múzeum / Országos Széchényi Könyvtár