Hírek

Online tanórát tartanak a Halak Napján vármegyénk horgászai

A KEMHESZ a 2023-as Halak Napjára népszerűsítő előadással készül, melyet március 21-én, kedden, délelőtt kilenc órától lehet megtekinteni az egyesület YouTube csatornáján – tudtuk meg a szövetség elnökétől.

Zoltai Dániel hozzátette, hogy a KEMHESZ a videóra külön levélben hívta fel a megye iskoláiban a 6. osztályos és a 9-10. osztályos diákok figyelmét, mert az itt elsajátítható tudás illeszkedik a természetismeret órák halakról szóló anyagához.

A 2023-as előadásnak a tatai Vaszary János Általános Iskola ad otthont, az interneten a KEMHESZ YouTube csatornáján követhető nyomon, délelőtt kilenc órától.

Az előadás bemutatja a hazai vizeken leggyakrabban előforduló fajtákat, közük az év halának választott lápi pócot, valamint az érdeklődők megismerhetik a halak belső felépítését, fontosabb szerveit.

Országosan március 20-án, a csillagászati tél utolsó napján tartják a Halak Napján. Jelentős halaink közül ilyenkor jelennek meg a vizekben elsőként a csuka, majd a többi faj ivadékai. Ehhez a naphoz kapcsolódva országszerte ismeretterjesztő programokat tartanak a vizek élővilágával foglalkozó szervezetek.

A KEMHESZ kiemelt feladata a megye horgászainak és horgászegyesületeinek érdekvédelme, a gyermek és ifjúsági horgászok támogatása, a víz- hal- és környezetvédelem. A 58 horgászegyesületet tömörítő, mintegy 19 ezer taggal rendelkező szervezet alaptevékenységénél és elhivatottságánál fogva csatlakozott a Halak Napja rendezvénysorozatához.