Dorog

Így alakulhat idén a Dorogi-medence ingatlanpiaca

A jelenlegi kilátások még mindig a hazai gazdasági helyzet bizonytalanságát vetítik előre, amely éppúgy lenyomatot hagy a magyar ingatlanpiacon is.

Az szinte már biztos, hogy egy újabb lakáspiaci trendforduló szemtanúi lehetünk, az évek óta tartó rohamos ingatlanár-drágulást követően 2022 második felében már a csökkenő árak és visszaesett kereslet uralkodott a piacon. A kilátástalan gazdasági környezet és a háború okozta bizonytalanság hatására az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene és a lakáspiaci adásvételek száma is több mint 20 százalékkal esett vissza az év első felében regisztrált adatokhoz képest.

Ösztönzőleg hathatnak a lakossági támogatások az ingatlanpiacon

Habár két-három hónappal ezelőtt ingatlanpiaci szakértők kedvezőtlen lakáspiaci folyamatokat jósoltak 2023-ra, leginkább az eladók szemszögéből. Már a tavalyi év második felében érezhető volt a visszaesés mind a hitel-, mind az ingatlanpiacon az egyre romló kamatkörnyezet hatására. A tavaly decemberben megjelent prognózisok szerint 2023 a lakáspiaci pangás éve, és újra a drasztikus ingatlanár-emelkedés előtti szintre csökkenhetnek a lakásárak, ám a jelenlegi kilátások ennél már sokkal reálisabbak. Az év vége előtt pár nappal megjelent a hír, miszerint még további két évig velünk maradnak az állami családtámogatások. Ez mentőövet jelenthet a hazai ingatlanpiacnak, de még mindig a vevők lehetnek jobb alkupozícióban az eladókkal szemben.

Erősödhetnek a kisebb települések is

Az állami támogatások meghosszabbítása nem csak a nagyobb városok, hanem az érintett kistelepülések ingatlanpiacának további erősödését eredményezheti. Az Esztergomi járásban 13 kisebb településen igényelhető továbbra is a falusi csok, többek között Csolnok, Dág, Kesztölc, Tokod vagy Tokodaltáró településein. Az utóbbi másfél évben a vidéki települések zömén megfigyelhető volt az akár 40 százalék feletti reálértelemben vett négyzetméterár-drágulás is, ám mostanra a vidéki ingatlanpiac rohamos drágulása mérséklődött és nem kizárt, hogy tovább záródik a kistelepülések, valamint a nagyvárosok közötti ingatlanár-olló. A falusi csok hatására az adott településeken megfigyelhető az eladó ingatlanok tempósabb értéknövekedése, amely az ott élők vagyoni helyzetét is javíthatja, így az ott élők valamelyest gyorsabban zárkózhatnak fel a nagyobb városokban élők életvitelbeli szintjéhez.

Ilyen árak jellemzik most a Dorogi-medence ingatlanpiacát

Az esztergomi ingatlanpiac árszínvonala valamivel az országos árszint felett található, jelenleg a négyzetméterenkénti átlagár fél millió forint felett mozog, az ingatlan típusától és állapotától függően. A legmagasabb négyzetméter árral a családi házak esetén találkozhatunk, a legfrissebb statisztikák szerint ez 520 ezer forintot jelent, míg a tégla-és panellakások néhány tízezer forinttal olcsóbb négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre. Már a dorogi ingatlanárak is közel az országos árszint körül alakulnak, a településen eladó ingatlanok átlagosan 420 és 480 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre.

A Táton meghirdetett ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára nem sokkal az országos átlagár alatt találhatók, a legfrissebb adatok szerint ez 395 ezer forintot jelent. A vizsgált települések közül Nyergesújfalu településén a legolcsóbbak az átlagos kínálati árak, a regisztrált adatok szerint 380 ezer forint egy négyzetméter ára átlagosan.

Forrás: Creditline.hu
Borítókép: Tóth Krisztián

Megosztás
Tegek: Dorogingatlan