Hírek

A szerencsejáték magyarországi története: történelmi beszámoló

A szerencsejáték régóta, sokak által élvezett időtöltés volt az elmúlt évszázadokban, leginkább a 17. században, amikor megnyílt a világ legrégebbi kaszinója Velencében, Olaszországban. Számos játék, mint például a póker, a rulett és a blackjack alapvető fontosságúvá vált ezekben az intézményekben.

A tendencia nem sokkal később más országokba is átterjedt, és ez alól Magyarország sem kivétel. Valójában a 18. század, alig 100 évvel a kaszinó nyításától, jelzi a szerencsejáték hosszú és viharos történelmének kezdetét ebben az országban.

Ma Magyarországon számos fizikai és online kaszinó, valamint néhány fizikai és online sportfogadás tartja életben a közönséget és az ipart.

Az alábbiakban a szerencsejáték korai kezdeteiről lesz szó Magyarországon, és arról, hogyan fejlődött az iparág az idők során. Megemlítünk néhány múltbeli és jelenlegi törvényt és szabályozást is, amelyek az országban érvényesek a szerencsejátékokkal kapcsolatban.

A szerencsejáték kezdetei Magyarországon

Ahogy korábban említettük, a szerencsejáték a 18. század óta aktív, amikor az első kaszinók megnyíltak. Azonban majdnem mindegyik zártkörű volt, a társadalom elit, magas rangú tagjai előtt volt csak nyitott. Ez a csillogás helyszíneiként tüntette fel. A többi korai kaszinóhoz hasonlóan a létesítmények olyan játékokat kínáltak, mint a rulett, a póker, a blackjack, a baccarat és még sok más.

A 19. században és a 20. század elején azonban az iparág nehéz időszakon ment keresztül. A kormány megkezdte bizonyos törvények és rendeletek bevezetését, amelyek korlátozzák, illetve megadóztatják a kaszinókat és az üzemeltetőket. Ennek eredményeként sok kaszinó bezárt és megszűnt. Később a kommunista korszak illegálissá tette a szerencsejáték minden formáját. A 20. század végén azonban a magyarországi szerencsejáték-ipar újabb fellendülését jelentette, amikor a kaszinók virágzásnak indultak, és bizonyos törvényeknek és előírásoknak köszönhetően megnyitották kapuikat az ügyfelek előtt.

Törvények és rendeletek az idők folyamán

Az évek során Magyarország számos törvényt és szabályozást vezetett be, amelyek a szerencsejátékot biztonságossá és elérhetővé tették a lakosság számára. Ez 1991-ben a Szerencsejáték Zrt. megalapításával kezdődött. Ez a szerencsejáték-szolgáltató a szerencsejáték többféle formájának terjesztésére és szabályozására volt jogosult. A szerencsejáték egyetlen olyan formája, amelyet még nem szabályoztak, az a sportfogadás volt. A Szerencsejáték Zrt. ma az ország legnagyobb szerencsejáték-szolgáltatója.

Ez 1997-ben megváltozott egy új törvény bevezetésével, amely lehetővé tette a magánszolgáltatók számára, hogy olyan engedélyeket szerezzenek, amelyek lehetővé teszik számukra sportfogadási szolgáltatások nyújtását. Lehetővé tette egy sor különböző, új vállalat számára, hogy megnyissa kapuit a nyilvánosság előtt. Ezek a létesítmények gyorsan népszerűvé váltak az ügyfelek számára kínált számos sportfogadási lehetőség miatt.

2011-ben Magyarország megkezdte az online szerencsejáték-ágazat szabályozását, és engedélyeket adott az online kaszinók üzemeltetőinek. Ez azt jelentette, hogy az online kaszinók és sportfogadási oldalak biztonságosan kínálhatták szolgáltatásaikat az ügyfeleknek, bár egyesek úgy érveltek, hogy túl sok a korlátozás.

Ezenkívül 2013-ban egy jelentős törvény megemelte a szerencsejáték- és sportfogadás-üzemeltetők adóit és díjait. Ez sok vállalat bezárásához vezetett, emlékeztetve a 19. század eleji és a 20. század végi esetekre. Ezt a törvényt 2015-ben módosították.

A legnépszerűbb szerencsejátékok Magyarországon

Bár Magyarországon számos népszerű szerencsejáték létezik, főként a kaszinójátékokon belül, mint például a rulett és a póker, a sportfogadás a vezető szerepet tölti be. Nap mint nap emberek milliói használják az online sportfogadási oldalakat, és élvezik kikapcsolódásként, illetve szakmai tevékenységként.

Várhatóan a lottójátékok is nagyon népszerűek, mivel a nagyközönség számára jobban elérhetőek, és nem igényelnek olyan nagy tudást, mint a kaszinójátékok.

Nem utolsó sorban a lóversenyzés a szerencsejáték egy másik igen népszerű formája Magyarországon, bár sokan már önmagában is sportnak tekinthetik. Sajnos az elmúlt években a lóversenyek iránti érdeklődés megcsappant, és sokan inkább az online sportfogadás felé fordultak.

Széles körben úgy tartják, hogy az online sportfogadás bevezetése forradalmasította a szerencsejáték-ipart az online kaszinók mellett. Számos előnnyel járt, mint például a fogadások megkötése, valamint a fizetések lebonyolítása és begyűjtése bárhonnan. Sokan nagyszerű szabadidős időtöltésnek tekintik, azzal a hozzáadott bónusszal, hogy saját otthonukból élvezhetik a kedvenc időtöltést.

Konklúzió

A szerencsejátéknak hosszú, bár viszonylag pozitív története van Magyarországon. A szerencsejátékot többnyire szívesen fogadják az országban. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek már régóta élvezhetik a kaszinójátékokat és a sportfogadásokat.

Az ország szerencsejátékra vonatkozó törvényei és szabályozásai védik a polgárokat, és biztonságos és szórakoztató élményt nyújtanak mindenkinek, aki úgy dönt, hogy szerencsét próbál.

Megosztás