Dorog

Ne dőljünk be az álrendőröknek

A napokban olyan hír terjedt a közösségi oldalakon, hogy Dorogon két személy rendőrnek adta ki magát és egy idős asszonyhoz akartak bemenni, valamint értékeiről kérdezték őt.

Az ügy kapcsán megkerestük a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtó osztályát, akik elmondták, hogy Dorog területén valóban felmerült két olyan személy, akik rendőrnek adták ki magukat. A rendőrségre bejelentés érkezett, azonban az eset során bűncselekmény nem valósult meg.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbi ajánlással hívja fel a lakosok figyelmét.  

A Rendőrségi törvény alapján a rendőrt az intézkedése során az egyenruhája és azon elhelyezett azonosító jelvénye vagy szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja.

A rendőr az intézkedés megkezdése előtt – ha az a rendőri intézkedés eredményességét veszélyezteti, az intézkedés befejezésekor – köteles nevét, azonosító számát, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni.

A rendőr köteles – ha az a rendőri intézkedés eredményességét nem veszélyezteti – intézkedése megkezdése előtt szolgálati igazolványát vagy azonosító jelvényét felmutatni. Ha a rendőr szolgálati igazolványának vagy azonosító jelvényének felmutatása az intézkedés megkezdése előtt veszélyeztetné az intézkedés eredményességét, úgy azt az intézkedés befejezésekor köteles felmutatni.

Ha a rendőr egyenruhát visel, de az intézkedés során azonosító jelvénye nem látható, vagy azt nem viseli, akkor a ruházatán azonosító jelvényének számát jól láthatóan fel kell tüntetni.

A rendőrök adatgyűjtés céljából tanú kutatást végezhetnek, igazoltathatnak, azonban minden esetben kötelesek magukat igazolni. Az igazoltatás során a rendőrök kötelesek az igazoltatott személyt a körözési nyilvántartási rendszerben ellenőrizni. Legyen gyanús, ha a magukat rendőrnek valló személyeknek nem áll a rendelkezésükre ilyen eszköz. Igazoltatásnál váljon gyanússá, ha az anyagi helyzetéről érdeklődnek.  

Az egyenruhások szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetőjétől kizárólag írásbeli meghallgatásuk, kihallgatásuk során kérdeznek a személyi körülményeikről, melyekre nem kötelesek válaszolni.

Racsné Galambos Gréta rendőr őrnagy,
a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője

Borítókép: illusztráció (budapestlight.hu)

Megosztás