Dorog

A Schmidt-villa mellett takarítottak a Szemétirtók

Mintegy két köbméter hulladékot szedett össze civilek bevonásával a Szemétirtók csoportja a dorogi Schmidt-villánál, március 5-én, vasárnap.

A főutat a néhai Schmidt-villától (ma a terület nagy része közparkként funkcionál) elválasztó kerítés mögött irdatlan mennyiségű, vélhetően legalább egy évtizede gyűlő szemetet találtak, melyre Bredán Viktor hívta fel a figyelmet.

A kerítés kitört darabja átjáróként szolgál a helyieknek, és vélhetően a gyakran itt tanyát verő hajléktalanoknak, az út túloldalán lévő ital- és dohánybolt irányába. Sajnos a hulladék milyenségéből erősen erre lehet következtetni – mondta Lieber Tamás, a Szemétirtók csoport tagja, majd hozzátette, hogy mint kiderült a bokrokat nagyon sokan illemhelyként is használják.

„Nincsenek kétségeink afelől, hogy a terület előbb-utóbb újra szemetes lesz, ám abban is bízunk, hogy akciónk példát mutat mások számára is, részben abban, hogy figyeljünk környezetünkre. Hogy ne legyünk közömbösek, ha szemetelő embert látunk, és fogjunk össze, ha számunkra nem tetsző állapotot szeretnénk megszüntetni. Néhány, a környezetéért valóban tenni akaró ember 10-20-30 perc alatt látványos eredményekre képes.” – jegyezte meg Lieber Tamás, majd elmondta, hogy örömmel vennék, ha más is (a munkahelyi csoportoktól a lakóközösségen át a baráti társaságokig és iskolai osztályokig) kezdeményezőjévé válnak hasonló akcióknak.

A kilenc fős csapat 25 zsák – mintegy két köbméter – szemetet gyűjtött össze, melynek elszállítását a Zöld-Út Esztergom Kft. vállalta.

A következő villámtakarítási akciót 2023. március 19-én, vasárnap 9.30-kor rendezik meg a dorogi kórház és szakorvosi rendelő környezetében, melyre ezúton is várnak minden lelkes szemétszedőt!

Fotók, forrás: Szemétirtók