Hírek

Megszerezte a sértett számlaszámát és jelszavát

Meghosszabbították az előzetes letartóztatását annak a férfinek, aki az esztergomi sértett banki adatait megszerezte, majd onnan kétmillió forintot utalt át egy másik számlára.

A nyomozás eddigi adatai alapján, a gyanúsított megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2022. december 2. napján kapcsolatba lépett az esztergomi sértettel, aki internetes adásvételi oldalon egy játszószőnyeget kínált eladásra. A férfi a sértettnek egy linket küldött, melyen keresztül a sértett számlaszámát és az internetbankos jelszavát megszerezte, majd az internetes bankba belépett és a sértett nevén vezetett számláról 2.000.000 forintot utalt át egy másik számlára. Ezt követően erről a számláról 41.000 forintot a saját nevén vezetett számlára, majd a további összeget egy pénzügyi vállalkozás bankszámlájára utalta át.

A gyanúsított társaival további öt sértettnek is kárt okozott úgy, hogy adathalász módszerrel megszerzett banki adatok felhasználásával a sértettek bankszámlájáról különböző összegeket utaltak át másik bankszámlára.

Az egyik sértettnek 1.500.000 forint, a másik sértettnek 2.400.000 forint, a harmadik sértettnek 1.885.699 forint, a negyedik sértettnek 3.020.000 forint kárt okoztak. Az ötödik sértett számlájáról 850.000 forintot próbáltak meg átutalni, azonban a sértett automatikus értesítést kapott a tranzakcióról és azt nem hagyta jóvá.

A Tatabányai Járásbíróság a 2023. február 28. napján tartott ülésen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indult ügyben, 3 hónappal meghosszabbította a férfi előzetes letartóztatását. A bíróság álláspontja szerint a letartóztatás fenntartása a bűnismétlés veszélye, valamint a bizonyítás veszélyeztetése miatt indokolt. A végzés végleges.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék