Esztergom

Úttörő vállalkozás az építési hulladék újrahasznosításában

Az esztergomi székhelyű C-Sped 84 Kft. pályázat útján technológiai korszerűsítést hajt végre az út és épület bontásából származó hulladék hasznosításában.

A GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-00893 számú pályázat keretében a C-Sped 84 Kft. 120.328.140 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című pályázati kiíráson. A megítélt támogatás a projekt összköltségének 55%-a volt.

Czibula Balázs, a vállalkozás ügyvezetője elmondta, hogy a jelen projekt keretében technológiai fejlesztést eredményező új eszközöket szereznek be, melyekkel a nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása jelentős technológiai modernizáción megy keresztül.

Roppantó-törő olló.

A C-Sped Kft. munkái során – útépítés, út helyreállítás, épület bontás, közmű építés – nagy mennyiségű nem veszélyes hulladék – tégla, beton- és aszfalttörmelék, kiszoruló föld, kövek – keletkezik, amelyeket korábban hulladéklerakó telepre szállítottak, azonban ott lerakóhelyi díjat kellett fizetni, továbbá a hulladék tárolása a környezetet is terhelte. Az előbb említett anyagok a megfelelő szelektálás, aprítás után újrahasznosíthatók, például útalapban.

A vállalkozás 2020-ban kapott engedélyt a telephelyen történő hulladékgazdálkodási tevékenység végzésre. A mostani támogatásból pedig ezt a hulladékgazdálkodási folyamatot fejlesztik. A projekt keretén belül mini kotrógépet, röpítő törő gépet, midi-kotró munkagépet, hídmérleget, valamint egy roppantó-törő ollót szereztek be.

A gépek beszerzése mellett a C-Sped 84 Kft. a pályázat során – az energetikai költségcsökkenés érdekében – napelemes rendszert épített ki. Továbbá egy ingatlan beruházást is végrehajtanak a közeljövőben, melynek keretében egy háromszáz négyzetméter alapterületű, acélvázas szerkezetű, fedett, nyitott csarnok épül fel.

A projekt várhatóan 2023.07.15-én kerül befejezésre.

Különválogatják a még használható és a bezúzásra váró téglákat.
Megosztás