Hírek

XXIII. Doni Hősök Emléktúra

Befejeződött a XXIII. Doni Hősök Emléktúra, amelynek záró megemlékezését Bajnán tartották, február 17-én, pénteken – számolt be a bajnai önkormányzat a közösségi oldalán.

Bajna az első világháborúban hetvennégy lakost vesztett el, és legalább ennyien estek hadifogságba, ahonnan csak évek múltán térhettek vissza. A második világháborúban ötvenöt, a településről bevonult katona esett el, és 28 polgári áldozatot is szedett a faluban a világégés. A hadifogságból több mint harminc bajnai tért haza.

Jásdi Balázs, a túra főszervezője Mudra József ezredesnek, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokának tett jelentést az emléktúra megvalósulásáról.

Az ünnepségen Kollár Anna, a Simor János Általános Iskola diákja Albert Ferenc A doni harcmezőn című versét adta elő.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök képviseletében Takács Tamás ezredes, a katolikus lelkészi kar vezetője olvasott fel egy passzust az egyik doni áldozat naplójából, majd imát mondott. Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök képviseletében Oláh Emil ezredes mondott imát.

Totha Péter Joel, vezető tábori főrabbi a második világháború munkaszolgálatosainak emléke előtt tisztelegve felkötötte a szalagot az emléktáblával ellátott katonai utász lapátra. Megemlékezése végén kádist – a gyászoló zsidók ősi, héber nyelvű imája – mondott az elhunytak lelki üdvéért.

A Doni Hősök Emléktúra – amelyen magyar és külföldi hivatásos, szerződéses, nyugállományú katonák, hagyományőrző szervezetek vesznek részt – mostanra mozgalommá bővült, nagyjából húsz helyszínt érint –. A bajnai megemlékezéssel a Csatti menetszázad programja zárult.

Fotók, forrás: Bajna Község Önkormányzatának információs oldala / Pallagi Tibor polgármester