Hírek

Új vezető a Dorogi Zrínyi Ilona Óvoda élén

Szrnka Anna nyugdíjazását követően január 1-jétől Szezechné Daróczi Anikó vette át a Dorogi Zrínyi Ilona Óvoda vezetését. Az új vezetővel a munkásságáról, az óvodáról, illetve a jövőbeni terveiről beszélgettünk.

– Milyen indíttatásból választotta a pedagógusi pályát?

– Az óvodapedagógus pályát meggyőződésből választottam. Erre predesztinált a családi minta, a zenei érdeklődés, a sokoldalúság, kreativitás megélésének lehetősége a mindennapokban.

Mióta dolgozik ezen a területen, illetve milyen kötődése van a Zrínyi óvodához?

– 33 éve dolgozom a Dorogi Zrínyi Ilona Óvodában, 2014-től 2022-ig óvodavezető-helyettesként. 2019-ben szereztem Közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát. Az eltelt több, mint három évtized alatt olyan az óvodapedagógus pályához nélkülözhetetlen alapértékeket sajátítottam el, mint a felelősségvállalás az adott felnőtt és gyermekközösség iránt, a naprakész, tudatos felkészültség, reflektív szemlélet, empatikus, ugyanakkor következetes, határozott pedagógus attitűd és a folyamatos megújulás, fejlődés igénye. Az intézmény iránti szeretetem, elkötelezettségem, és az itt képviselt szakmaiságba vetett hitem erősített abban, hogy pályázzak az óvodavezetői beosztásra, melyet ez év januárjától látok el.

– Milyen utat járt be eddig? Mondana néhány mérföldkövet a munkásságában?

– Pályám során döntően csoportvezetőként, homogén és heterogén csoportszervezésben egyaránt dolgoztam. A helyileg kidolgozott „Ép-kéz-láb” egészégnevelő, mozgásharmónia alapozó óvodai pedagógiai program megvalósítását mindig szívügyemnek tekintettem. Közreműködtem az intézmény mozgás és művészetpedagógiai munkaközösségében, team vezetőként tevékenységgondozó és minőségirányítási teamek munkájában. Egyéni felelősségi körként az ének-zene, énekes játék, gyermektánc tevékenységterület gondozói teendőit hosszú ideig láttam el a nevelőtestületen belül. Igyekeztem kollégáim különböző zenei műfajok iránti fogékonyságát példaadással, ajánlásokkal, bemutatókkal ösztönözni, a zene-mozgás összekapcsolásában rejlő gyermeki önkifejezési lehetőségekre ráirányítani a figyelmet. Több fenntartói, intézményi innováció volt meghatározója szakmai életutamnak. Az intézmény pedagógiai programjának hatékony megvalósítása és saját pedagógiai gyakorlatom folyamatos megújítása érdekében rendszeresen vettem részt továbbképzéseken, konferenciákon, szakmai műhelymunkákon.

– Milyen céljai vannak a jövőre nézve?

– Óvodavezetőként elsődleges célom a Dorogi Zrínyi Ilona Óvoda önálló arculatának, alapértékekeinek megőrzése. A helyi óvodai pedagógiai programban lefektetett óvodakép, gyermekkép, nevelési alapelvek és a speciális profil továbbvitele. Alapvető szempont számomra az, hogy az óvoda mindenkor az idejáró gyermekek és családjaik érdekeit szolgálja. Hiszen ők az elsődleges partnereink. A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és saját magukhoz mérten kiegyensúlyozottan fejlődjenek. Egyéni szükségleteik minden körülmények között legyenek kielégítve.

– Nem utolsó sorban, az elmúlt években milyen projekteket és programokat valósítottak meg, illetve a jövőben milyen programokon, pályázatokon szeretnének részt venni?

– Óvodánk 2017-től, immár a második ciklusban lát el bázisintézményi, 2020-tól óvodakerti mentor feladatokat. Pályázati konstrukcióban segíti az érdeklődő szakmai közönséget jó gyakorlatok átadásával, műhelymunkákon, szakmai előadásokon való részvételi lehetőséggel. 2022 februárjában országos szakmai elismerésképpen: „A gyermek mindenek felett álló érdekeit képviselő óvoda” Körmöci Katalin vándordíjban részesültünk. Ennek a megtisztelő szakmai elismerésnek ezután is igyekszünk méltóképp megfelelni. Nagy öröm számomra, hogy a közel 30 éve folytatott óvodakerti munkánk korszerű elméleti és gyakorlati képzettséggel párosulva a közelmúltban megújulhatott. A megkezdett óvodakerti innovációs folyamat továbbvitelét mindenképpen elsődlegesnek tekintem. Nemrégiben elindítottunk egy a környezettudatos magatartásra és fenntarthatóságra neveléshez szorosan kapcsolódó kezdeményezést és együttműködést egy biológus kolléganővel az erdőpedagógia irányában. Ebben nagy lehetőségeket látunk, hiszen a gyermekek természettel való szoros kapcsolatát, a természetben történő közvetlen, cselekvő tapasztalatszerzést nagyon fontosnak tartjuk a mai felgyorsult, virtualitással teli világban. Az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb feladata az intézményi szintű környezettudatos és takarékos gazdálkodásra való fokozott törekvés. Azonban az óvoda udvarfejlesztését hangsúlyos célként fogalmazom meg. Az óvodakert bővítése mellett, elengedhetetlennek látjuk telepített udvari játékeszközeink megújítását, cseréjét. A fenntartó önkormányzat által biztosított források mellett szükségét érzem olyan pályázatok, támogatók megnyerésének, akik segíteni tudnak ebben. Fontos feladatunk lesz „A Zrínyi Ovisok Egészségéért” Alapítvány hatékony életben tartása, a hagyományos és új jótékonysági adománygyűjtési formák működtetése. Nagy jelentőséggel bír a partnerek intézményünkről kialakuló képe. Vezetőként célom a meglévő kapcsolatrendszerünk további ápolása, az együttműködések továbbvitele.