Hírek

Fejlesztések, felújítások Tokodaltárón

A napokban fogadták el Tokodaltáró Község 2023. évi költségvetését. Mutatjuk az idei beruházásokat.

A jelenlegi nehéz és bizonytalan gazdasági helyzetben az önkormányzat legfontosabb feladata a település működtetésének biztosítása, az intézmények (bölcsőde, óvoda, egészségügyi ellátás) fenntartása, a közterületek karbantartása és lehetőségeikhez mérten történő fejlesztése – írta a település közösségi oldalán Petrik József, Tokodaltáró polgármestere.

Az idei évben pályázati forrásból az óvoda vizesblokkjainak, tálaló konyháinak a felújítását szeretnék megoldani, valamint az óvoda alsó épületének tetőszerkezetét cserélik ki, továbbá új tornaszobát építenek. Fontos feladat a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése is, melyre várhatóan tavasszal indítanak közbeszerzési eljárást.

Önerőből az alábbi projekteket valósíthatják meg:

  • az Illyés Gyula utca bekötő szakaszainak térkövezése (Sport utca, Bányász utca),
  • a Szegfű utca felújítása (tavalyi évben kezdődött a beruházás, de a kifizetés az idei évi költségvetést terheli),
  • a Bányász utcában járda építése a József Attila utcától a Vajaskúti dűlőig (Gárdonyi Géza Általános Iskola bejáratáig),
  • Kazáncsere a Bányász Közösségi Színtérben (a gázárak emelkedése és a megbízhatatlan, korszerűtlen kazánok miatt az energetikai korszerűsítés elengedhetetlen),
  • a Tárna utcai parkoló és járda felújítása (az élelmiszerbolttal szemközti terület),
  • a Bányász Közösségi Színtér udvarának (főbejárat előtti terület) térkövezése,
  • a közutak kátyúzása.

A fenti fejlesztések megvalósítása esetén 27.478.000 Ft céltartalék és 10.000.000 Ft általános tartalék áll még az Önkormányzat rendelkezésére. Ezek az összegek változhatnak, attól függően, hogy ténylegesen mekkora összegbe kerülnek majd a felsorolt beruházások, felújítások.

„Bízunk benne, hogy az idei évben is kiírásra kerülnek a Magyar Falu Program keretében a pályázati felhívások, illetve egyéb olyan pályázati lehetőségek, melyek segítséget nyújtanak belterületi utak, járdák felújításához.” – jegyezte meg a polgármester.

Az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023.(I.26.) önkormányzati rendelet a www.tokodaltaro.hu oldalon az Önkormányzat/Rendeletek menüpontban tekinthető meg.

Forrás: Tokodaltáró Facebook oldal
Borítókép: a tokodaltárói óvoda látványterve