Hírek

A tokodi templom homlokzatfelújítására gyűjtenek

Habár korábban a Magyar Falu Program keretében 15 millió forint támogatást nyertek el a Tokodi Szent Márton Plébánia homlokzatának felújítására, a kivitelezési munkákhoz további forrásra van szükség, ezért adományokat várnak a lakosoktól.

2021 tavaszán hirdette meg a Kormány a Magyar Falu Program keretében az Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása (EEÖR-KP-01-2021) azonosítójú pályázatot, amelyen a Tokodi Szent Márton Plébánia sikeresen pályázott 14.998.999 Ft összegű kormányzati támogatásra.

Az értesülést követően az egyházközség az önkormányzattal folyamatosan egyeztetve és együttműködve árajánlatot kért be korábbi templomfelújítással kapcsolatos referenciával rendelkező vállalkozóktól. A felújítás kapcsán alapvető cél az, hogy a templomhomlokzat kritikus állapotban lévő vakolata cserére, rekonstruálásra kerüljön, ezt követően pedig a teljes homlokzatfelület a toronnyal megegyező színezést kapjon.

Az előzetes kalkulációk alapján a fent jelölt munkálatoknak mintegy 23.000.000 Ft-os költsége becsülhető előre. Tokod Nagyközség Önkormányzata a 2023. évi költségvetési rendeletében foglaltak alapján a projekt megvalósulását 5.000.000 Ft-os összeggel támogatja.

Ezek alapján a vakolatfelújítási és színezési munkálatok tényleges megvalósításához további mintegy 3.000.000 Ft-ra van szükségük, amely fedezet rendelkezésre állásához kérik a tokodi római katolikus egyházközösség tagjait, illetve valamennyi támogató szándékú polgártársukat. A templom a település központi épülete, így mindenkinek elemi érdeke az, hogy állapota a 21. század viszonyait tükrözze.

A hiányzó, hozzávetőlegesen 3.000.000 Ft-os összeg összegyűjtéséhez a legapróbb adomány is hozzájárul, már 100 Ft adomány is egy apró lépés lehet afelé, hogy 2023-ban a templom felújítása megvalósuljon.

Adományaikat a következő számlaszámra utalhatják:
CIB bank – 10700361-72428870-51100005
Közleménybe Kötelezően szükséges feltüntetni: „Templom felújítására”

A készpénzben szánt adományokat a templomban található adománygyűjtő dobozba is elhelyezhetik, vagy a vasárnapi mise előtt/után átadhatják az egyháztestület számára.

Forrás: Tokodi Szent Márton Plébánia Facebook oldala
Fotók: Google