Csolnok

Koncerttel emlékeztek Fódi Jánosra

Emlékkoncertet rendeztek az egy éve elhunyt méltán híres karmester, Fódi János emlékére a csolnoki művelődési házban, február 4-én, szombaton délután.

Az eseményen Kolonics Péterné, Csolnok polgármestere és Kreisz László, a Landesrat elnöke méltatta Fódi János munkásságát, majd a szépszámú közönség a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar, a Leányvári Német Nemzetiségi Dalkör, a Csolnok Német Nemzetiségi Vegyeskar és a Csolnoki Fúvószenekar előadását hallgathatták meg.

Fódi János 1933-ban született Tósokberéden. 1949-ben nyert felvételt a veszprémi gimnáziumba, ahol klarinéttal kezdte meg zenei tanulmányait. Később a zeneművészeti karvezetőképzőt és a zenetanárképzőt is elvégezte. A csolnoki zeneiskolában 1963-tól tanított, nyugdíjazásáig pedig az intézmény vezetője is volt. 1963-tól 2007-ig a Csolnoki Fúvószenekart vezényelte, mellette 1988-tól mintegy nyolc éven át a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekart is vezette. Fódi János 2015-ben vonult nyugdíjba. 2002-ben kiérdemelte a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt, 2006-ban pedig a Josef-Gungl-emlékérmet és a Magyar Művelődési Intézet által adományozott Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat is átvehette. Fódi János 2022. január 21-én hunyt el.

Fotók: Kolonics Péter

Megosztás