Hírek

Átadták a Suzuki Arénát Esztergomban

Február 4-én, szombaton nagyszabású ünnepség keretében adták át Esztergom új sportcsarnokát, amely a Suzuki Aréna nevet viseli.

Az átadó ünnepséget számos produkciókkal nyitották meg Várkonyi Attila (DJ Dominique), az ország egyik legkeresettebb lemezlovasának konferálásban. Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója látványos előadásokat és izgalmas produkciókat hozott ajándékba az esztergomi közönségnek.

Először a Mozdulat Táncművészeti Egyesület adta elő produkcióját. Az oroszországi Vladimir Erofeev az egyensúly megtalálását és fenntartását művészi szintre fejlesztette, melyet „rolla bolla”, azaz görgő számban mutatott meg. Majd a Duo Unicycle tagjai, Teibler Daniella és Matos Lénárd az akrobatika egyedülálló válfaját mutatta be egykerekűn.

Végül a Markin-család (Markin Roman, Markina Elena, Markin Dmitrii) produkciója következett. A többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész apuka perzs-számában remekelt. A perzs az a hosszú fémrúd, amit a talajon álló a homlokán tart, a többiek pedig a rúd tetején végzik akrobatikus mutatványaikat. Rendkívül erőnlét és koncentráció kell ahhoz, hogy az emberek alkotta torony ne omoljon össze, amit a szépszámú közönség nagy izgalommal követhetett.

A műsorszámok között beszédeket hallgathattak meg az egybegyűltek. Először Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere járult a mikrofonokhoz, aki elmondta, hogy az együtt gondolkodás és az együttműködés eredményeként közel hárommilliárd forint támogatást sikerült a városba hozni, amiből multifunkciós rendezvénycsarnokká alakították át a Pézsa Tibor Sportcsarnokot. Hozzátette, hogy a bontási munkálatok 2021-ben kezdődtek, majd látványosan haladtak és megépült a 2000 négyzetméter alapterületű létesítmény, melyben az 500 fő befogadására alkalmas lelátó mellett 1500 négyzetméteres küzdőtér, 200 négyzetméteres rendezvényterem és 125 négyzetméteres közösségi tér, továbbá öltözők és vizesblokkok találhatók.

Bardóczy Gábor kormánybiztos, TAO igazgató elmondta, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség közreműködésével több mint 600 sportlétesítmény épült fel, vagy újult meg az elmúlt évtizedben. Kiemelte, hogy ennek a sorozatnak a részeként épülhetett meg az esztergomi sportcsarnok is, melyben a több évtizedes múltra visszatekintő esztergomi kézilabdasport új otthonra lelt.

Neuzer András, az Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club elnöke a következő felütéssel kezdte beszédét: „A sport nem játék, de a cirkusz az varázslat.” Majd elmondta, hogyha vannak célok, akkor oda út is vezet. A 80-as években egy maroknyi ember indult el egy úton, melyből létrejött egy csapat. Kiemelte, hogy nem csak a sport, hanem a közösség és az összefogás területén is bebizonyították, hogy mire képesek, ami által megvalósulhatott ez az új csarnok is. Az összefogás részeként köszönetet mondott a partnercégeknek, többek között a Neuzer Kft-nek, a Magyar Suzuki Zrt-nek, a MOL Nyrt-nek, a TE Connectivity Kft-nek, a Kirchhoff Hungária Kft-nek, az Alcufer Kft-nek, valamint a Rosenberg Kft-nek.

Atsumi Masato, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalatuk 31 éve lelt otthonra Esztergomban. Azóta pedig olyan ipari vállalatok helyezték ide székhelyüket, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy Esztergom 2022-re megyei jogú várossá nője ki magát. Kiemelte, hogy Neuzer András elszántságának és az esztergomi önkormányzat támogatásának köszönhetően a város élete sokszínűbb, az itt élők mindennapjai pedig változatosabbak lettek. A Magyar Suzuki fontosnak tartja a városvezetéssel fennálló sikeres együttműködést, továbbá kiemelt figyelmet fordítanak a helyi közösségek, szervezetek, valamint a kulturális és sportélet támogatására.

Végezetül Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Esztergom sokéves adósságát törlesztette az új sportcsarnok megépítésével. Kiemelte, hogy a sport és ez a létesítmény reményt és jövőt ad az esztergomi sportolónak. „Én itt kis titánként, nézőként, majd aktív sportolóként, végül munkavállalóként is megfordultam. Most pedig egy csodát látok, ami az önkormányzat és a támogató szervezeteknek köszönhetően valósult meg. De az, hogy megépült ez az épület, az csak egy dolog, hiszen az épület akkor fog élni, ha megtöltjük programokkal és eseményekkel. Én bízom benne, hogy sok-sok tömegsport és esemény visszatalál ide” – jegyezte meg a képviselő.

A produkciók és a beszédek után Pokriva László esperes egy rövid liturgia keretében áldotta meg a létesítményt, majd a fő támogatók egy gomb lenyomásával indították el az intézmény jövőjét. Délután kézilabda mérkőzéseket nézhettek az érdeklődők, többek között az Esztergomi Vitézek és a Győri Audi ETO KC sportolói játszottak barátságos mérkőzést.