Dorog

Body Worlds kiállításon jártak a dorogi gimisek

Body Worlds kiállítást látogatták meg a Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium biológia fakultációs tanulói, ahol olyan szerveket, szöveteket tudtak megnézni, amire biológia órán nincs lehetőség.

A diákoknak egy orvostanhallgató tartotta a színvonalas tárlatvezetést, aki segítette a tanulók tudásának bővítését. A tanulók igazán érdekes információkat kaptak a speciálisan tartósított szervezetekről. Remélhetőleg ez a látogatás is elősegíti a diákok sikeres biológia érettségi vizsgáját.

Mi is az BODY WORLDS, mi rejlik a szó jelentése mögött?

Budapesten több kiállítást is láthattunk már testekről, amelyek Bodies néven futottak, de egészen 2022-ig kellet várnunk, hogy az eredetit (BODY WORLDS) megtekinthessük. Az első kiállítás, amely az anatómiáról, fiziológiáról és egészségről tájékoztat bennünket mindezt az egyedi plasztinációs eljárás révén megőrzött valódi emberi testeken keresztül. Az eljárást és magát a BODY WORLDS kiállítást Prof. Dr. Gunther von Hagens találta fel 1977-ben, aki anatómusként a Heidelbergi Egyetemen dolgozott. A professzor műsorát és tanításait éveken keresztül a BBC csatornáin keresztül láthattuk, és azóta is a leghíresebb orvosi egyetemeken kap helyet a tananyagban. Az eredeti kiállítás 1995-ben készült el és azóta, több mint 50 millió látogató 90 nagyvárosban Ázsiában, Európában, Amerikában és Afrikában láthatta azt. Természetesen azóta évről évre bővül, csiszolódik, formálódik és kápráztatja el a közönségét. Így lett a BODY WORLDS a világ legsikeresebb kiállítása, ami most végre Budapestre is megérkezett. Az ETELE PLAZA harmadik emeletén több, mint 1200 négyzetméteren – két kiállítótérben – mutatja meg mennyire bonyolult, de egyben tökéletesen megalkotott világ az emberi szervezet. A kiállítás 2023. február 19-éig látogatható!

A tárlat egy felejthetetlen utazás az emberi test világába. Betekintést nyújtanak az emberi test szerkezetébe, és elmagyarázzák hogyan hatnak egymásra a funkcionális rendszerek és szervek. A látogatók egyöntetű véleménye, hogy a kiállítás nagyon mély nyomot hagy minden korosztály számára és elgondolkodtat, hogy hogyan is éljük tovább életünket.

A BODY WORLDS kiállítás nem csak az anatómiai ismeretek világába kalauzol el bennünket. Célja, a tudatos életre ösztönzés, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk egészségünkre, felismerjük fizikai potenciáljainkat, korlátjainkat, és elgondolkodjunk azon, mit jelent embernek lenni. Minden BODY WORLDS kiállításon valódi emberek plasztinációi, köztük lenyűgöző kidolgozottságú, művészi, mozgó tónusba (pl. magasugró, műkorcsolyázó, kötéltáncos, labdára vetődő kapus) állított egész testek, szervek, szervkonfigurációk, vérerek és átlátszó testszeletek találhatók. Kiállítás részletesen bemutatja és elmagyárrázza a testben rejlő univerzum működését és hatásmechanizmusát.

Megmutatják hogyan működnek a szerveink és a gyakori betegségeket az egészséges és az érintett szervek összehasonlításával. Láthatjuk a betegségek és szenvedélybetegségek hosszú távú hatását, mint például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, és a mesterséges térd- vagy csípőízületek mechanikáját, implantátumok elhelyezkedését. Egyedi minták segítségével hasonlítják össze az egészséges és a beteg szerveket, például az egészséges tüdőt a dohányosokéval, ezzel is hangsúlyozva az egészséges életmód fontosságát.

Forrás: Zsigmondy Vilmos Gimnázium, Dorog Facebook oldal / bodyworldskiallitas.hu