Esztergom

Elhunyt az esztergomi napórakészítő

Klotz József esztergomi napóra tervező és készítő 1923. február 7-én született. 15 nappal a 100. születésnapja előtt, 2023. január 23-án 06.15-kor hunyt el. Nyugodjék békében! Az esztergomi és a környéki napórái velünk maradnak!

3 óra múlt 10 perccel! A teherautó gumis napóra jól mutatja az időt 2006. szeptember 23-án, amikor a Táton rendezett II. Napórás Találkozó résztvevői végigjárták Esztergom napóráit Klotz József vezetésével. Forrás: MANAPKA 2500-02-172_e.

A kedves, lelkes, sokféle érdeklődésű (a helyi csillagászati szakkör tagjaival is kapcsolatot tartó) személyről az alábbiakat írták 2018-ban, amikor 95 évesen Pro Urbe Esztergom kitüntető díjat és oklevelet vehetett át városától:

„Esztergomban szinte mindenki által ismert személyiség. Bizonyos körökben, szakterületeken a világban is értékelik munkáját. Az Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkör legidősebb és legaktívabb tagja. Túlzás nélkül mondható, hogy Ő a 21. század polihisztora. Legismertebb szakterülete a természetrajz. Ma is aktívan tevékenykedő vizsgázott gomba vizsgáló, gyógynövény szakértő, tanácsadó, gyűjtő. Nemzetközileg ismert és elismert napóra készítő. Az Ő tervei alapján és irányításával készült el a város napórája a „Zöldház” déli homlokzatán. Az épület lebontása miatt új napórát tervezett, amelyet a Kertbarátkör közreműködésével valósított meg a Szenttamás hegy déli oldalán, az országzászló alatt. Az országban több településen található általa tervezett és irányításával megépült napóra, amelyek eredményes munkáját hirdetik. Mint gombaszakértő, a gombászok körében elismert szakember. Rendszeresen tart ismertető előadásokat és szakmai kirándulásokat a Kertbarátkör és minden érdeklődők részére. Gyógynövény gyűjtőként és szakértőként is nagyra értékelik munkáját. Számtalan meghívást kap szakmai előadások megtartására, és gyűjtő utakat is szervez. Klotz József a Kertbarátkör egyik szakmai vezetője. Példamutató aktivitása, mindannyiunk számára lelkesítő és követendő.”

Klotz József (68 évesen) létrán állva végzi esztergomi óriás-napóráján az utolsó ecsetvonásokat. A fényképet Dudás György készítette. Forrás: MANAPKA 2500-00-01-171d.

Keszthelyi Sándor

Megosztás