Kék hírek

Garázdaság miatt ítélt el négy férfit a bíróság

Garázdaság, magánlaksértés és testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélt el a bíróság négy férfit, akik egy lábatlani ingatlannál dulakodtak.

A megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott élettársi kapcsolatban állt a negyedrendű vádlott lányával, akivel közös kiskorú gyermekük is született.

2020. november 22-én az elsőrendű vádlott a testvérével, a másodrendű vádlottal megjelent a lábatlani háznál azért, hogy a volt élettársával és a gyermekükkel találkozzon. A két férfit elkísérte további négy férfi, így hatan érkeztek a helyszínre. A testvérek odamentek a negyedrendű vádlott ingatlanjához, míg a többiek a háttérben várakoztak. A másodrendű vádlott a kezében egy tömörfa szerszámnyelet tartott.

A harmadrendű és a negyedrendű vádlott az ingatlan udvarán tartózkodtak, és amikor meglátták, hogy a két férfi közeledik, a kaput belülről kitámasztották, azonban az elsőrendű vádlott a kaput berúgta és bementek az udvarra. Ekkor a harmadrendű vádlott az udvar hátsó részébe ment és egy vascsövet vett a kezébe.

Eközben az elsőrendű vádlott ököllel, valamint a kaput kitámasztó vasrúddal is több alkalommal megütötte a negyedrendű vádlottat. Amikor a férfi az ütésektől a földre került, a testvérek többször megütötték és megrúgták, melynek következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, ám a bántalmazás alkalmas volt ennél súlyosabb sérülés okozására is. Az elsőrendű férfi volt élettársa ekkor telefonon értesítette a rendőrséget.

A harmadrendű vádlott kezében a vascsővel kikergette az udvarról a testvéreket, majd csatlakozott hozzá a negyedrendű vádlott is, aki a földről felállva szintén magához vett egy vasrudat. Az ingatlan előtt az utcán a négy férfi között ismét dulakodás kezdődött.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság a 2023. január 18. napján tartott tárgyaláson, garázdaság bűntette, magánlaksértés bűntette és testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult ügyben az elsőrendű vádlottat visszaesőként, távollétében 4 év 6 hónap börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész, valamint a harmadrendű és a negyedrendű vádlottak tudomásul vették, míg az elsőrendű és a másodrendű vádlott védője az ítélettel szemben fellebbezést jelentett be.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék