Hírek

Vége a szünetnek: körültekintően közlekedjenek!

Több mint két hét után újra benépesülnek az utak a téli szünidőről visszatérő diákokkal és a munkába siető felnőttekkel. Fogadják meg a rendőrség tanácsait!

Az év végi ünnepek időszakában és január első hetében sokan töltötték szabadságukat otthonukban, amely a közlekedésben is érződött. Az elmúlt hetekben Komárom-Esztergom vármegye közútjain a jármű és a gyalogosforgalom érezhetően alacsonyabb volt. A szabadságok leteltével és a téli szünidő végével azonban a héten már megnövekedett gépjármű- és gyalogosforgalomra számíthatnak a közlekedők a főbb közlekedési útvonalakon, valamint az oktatási intézmények környékén. Jellemzően a reggeli iskolakezdés idején és a délutáni időszakban az utak zsúfolttá válnak, így a gyalogosokat és az autósokat érintő közlekedésbiztonsági kockázat is fokozódik.

A megnövekedett forgalom mellett a hét elején a kedvezőtlen időjárási körülmények – köd és eső – is nehezíthetik a közlekedést, ezért a rendőrök kérik a gépjárművezetőket, hogy a jármű sebességét mindig az időjárási-, a látási- és az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg!

Ezen kívül a tanintézmények közelében fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket csökkentett sebességgel közelítsék meg!

Kérik a gyalogosokat, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez érve alaposan nézzenek szét, és még az úttestre lépés előtt győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úttesten! Az esős időben viselt sapka, kapucni viselése vagy esernyő használata esetén legyenek különösen körültekintőek az úttesten való áthaladáskor!

Felhívják a gyalogosok figyelmét, hogy ha olyan útszakaszon is áthaladnak gyalogosként, ahol rosszak a látási viszonyok, legyenek óvatosabbak, lehetőség szerint viseljenek világos színű ruházatot és láthatóságot biztosító eszközöket! Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között mindig vegyenek fel láthatósági mellényt!

Kérjük a közlekedésben résztvevőket legyenek türelmesek és mindig tartsák be a közlekedési szabályokat!

…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság
Borítókép: illusztráció (police.hu)

Megosztás