Hírek

SUP télen is? Így lehetséges!

Sokan azt gondolják, hogy ha elköszön a nyár, ha beköszönt az ősz, majd a tél, akkor a vízi sportok szerelmesei téli álmot alszanak. Aztán majd, ha újfent elérkezik a tavasz, végül a forróság, akkor újra deszkára pattannak. Ez azonban egyáltalán nem törvényszerű. Sőt, a sportért rajongók pontosan tudják, hogy a hőmérséklet nem fékező tényező. De azért akad pár jó tanács, amit érdemes megfogadni!

Egész évben lovagolhatóak a hullámok?

Igen, és ez a SUP-tulajdonosok számára valószínűleg díjnyertes hír. Semmi akadálya sincsen a téli evezésnek, bár az igaz, hogy bikiniben vagy fürdőnadrágban deszkára pattanni utánozhatatlan élmény. Viszont, aki tényleg szereti a vizet és ezzel együtt a vízi sportolást, annak nem jelenthet akadályt sem a zimankó, sem a jeges szél.

Az egyik legfontosabb irányelv ebben a periódusban, hogy érdemes mindig, minden körülmények között a part közelében maradni. Ez garantálja a biztonságos hátteret. Ha például vízbeesés fenyeget, akkor cseppet sem mellékes, hogy a jéghideg, tagokat lefagyasztó vízben mennyi ideig, mekkora távolságot kell megtenni. Minél rövidebb a vízben töltött idő, annál jobb. Hullámzó vízbe télen pont ezért nem annyira jó ötlet bevetődni, mert a vízbe pottyanás dermesztő esélye túlságosan is megnő.

Mi az a leash?

A SUP deszka egyik alap tartozéka, aminek a használata mégsem mondható mindennaposnak. A leash gondoskodik a deszka biztonságos rögzítéséről. Ez nyáron nem feltétlenül elvárás, viszont télen, amikor a kihűlés fenyeget, akkor akár életmentő is lehet, hogy a SUP-ot nem kell levadászni a fogakat vacogtató vízben, amiben „pancsolva” idővel a mozdulatok veszélyesen lelassulnak. Ami a kiegészítőket illeti, míg nyáron bőven elég egy bikini vagy sort, addig télen elengedhetetlen a megfelelő ruházat. Olyan ruházat, ami kellőképpen szigetel, véd és lehetőleg taszítja a vizet, nehezen ázik át, ha mégis vízzel érintkezik, akkor nem szívja meg magát súlyos lebernyeggé válva. A száraz váltóruha megléte pedig nem opcionális, még akkor sem, ha a vízbe esés elképzelhetetlennek tűnik. Elég csak egyszer megtörténnie, és ha nincsen csereruha a tarsolyban, akkor még a tüdőgyulladás sem kizárt.

Megosztás