Esztergom

Egy tűzeset miatt riasztották az esztergomi lánglovagokat szilveszterkor

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra tűzijátékkal kapcsolatos tűz miatt csak néhány esetben érkezett bejelentés az év utolsó napján – mondta Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a vármegyei igazgatóság szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy Esztergomban a Mátyás király utcában egy kisméretű fém kukában égett szemét, azonban a kiérkező egység egy flakon vízzel el is tudta oltani a lángokat. Mindemellett a vármegyeszékhelyen történt két hasonló tűzeset.

Országos szinten már nem volt ennyire rózsás a helyzet, hiszen az év utolsó napján 197 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 137 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. 48 alkalommal tűz miatt, 89 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok miatt 37 tűz keletkezett szilveszter éjjel. A legtöbbször kigyulladt tuják, kukák és égő tűzijátékmaradványokhoz riasztották a tűzoltókat, de volt ahol autó, vagy épület gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt.

A mentőket több esetben riasztották. A kemma.hu Kaszap Rékától, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezőjétől megtudta, hogy a mentők országos szinten összesen 3.608 esetet láttak el, ebből a Komárom-Esztergom vármegyei feladatszám 102 volt. Az életmentőket egyébként országszerte 19 esetben riasztották pirotechnikai eszközzel kapcsolatos kéz, arc, valamint szemsérülésekhez, de szerencsére vármegyénkben senki sem sérült meg.