Dorog

Magyarországon egyedülállóan Dorogon hangyát is vásárolhatunk

Magyarország egyetlen hangyászata Dorogon található. Jelenleg még csak online vásárolhatók meg a termékek, amit személyesen az üzletben is átvehettek, így megcsodálhatjátok az üzletben található hangyafarmokat. Bakos Ádámmal, az AntSite alapítójával beszélgettünk.

Honnan jött a „hangyás ötlet”, a hangyák szeretete?

Főiskolás koromban elkezdtem érdeklődni a különböző hálózatok, rendszerek, társadalmak iránt. Felfedeztem, hogy a világ egyik legszorgosabb rovarainak, a hangyáknak a társadalma nagyon jól működik és gondoltam megfigyelem hogyan lehetne tőlük tanulni. Az interneten találtam külföldi videócsatornákat, ahol már ilyen farmokban tartották őket, azonban kiderült, hogy Magyarországon ilyen farmokat nem lehet vásárolni, ezért elkezdtem gyártani, majd értékesíteni őket.

Mióta foglalkozol hangyákkal?

Kolóniaépítéssel, farmkészítéssel és teszteléssel már 2013 óta foglalkozom, az AntSite-ot pedig 2016-ban alapítottam meg, Magyarország egyetlen hangyászataként. Akkoriban még nagyon kevés információ állt rendelkezésre a tartásukkal kapcsolatban, főleg külföldi oldalakról tudtam utána nézni a praktikáknak, tippeknek. Azóta nagyon sokat fejlesztettem a dolgon. Sokkal modernebb farmokat és eszközöket használok, leírásokat és oktató videókat készítek, így ma már bárki számára elérhetővé válik, hogy legyen egy saját – akár több-ezer egyedből álló – hangyakolóniája a nappaliban. Hozzá kell tennem, hogy egyébként több hangyás webáruház is van, egy-két külföldi cég még magyarra is lefordította az online boltját, azonban Magyarországon bejegyzett cég csak egy van, az AntSite.

Miért pont Dorogot választottad a hangyák otthonának?

Kecskeméten születtem, később költöztem a fővárosba, majd Esztergomban telepedtem le, hiszen itt a Pilis közelében nagyobb a természetes terület, több érdekes hangyafaj is él itt, melyeket a kirándulásaim során jobban megismerhetek. Esztergomban nem találtunk megfelelő üzletet, Dorogon a Bécsi úton a Rossmann mellett 2022. februárjában viszont találtunk egyet. De igazából itt van minden, úgyhogy nem bántuk meg. Egyelőre a dorogi üzletünk még csak átvevőpontként működik, de hamarosan tervezzük a nagyközönség előtt is megnyitni. Azonban, ha valaki online úgy rendeli meg a termékeket, hogy a személyes átvételt választja, akkor felvesszük vele a kapcsolatot és természetesen itt az üzletben is átveheti, ezáltal betekintést nyerhet a munkánkba.

Hogyan adod át a megszerzett tudásodat a hangyák iránt érdeklődőknek?

YouTube csatornámon különböző oktató, illetve bemutató videókat készítek, továbbá hangyamania.hu címen blogot is írok, ahol a hangyatartással kapcsolatos gyakorlati tapasztalataimat a hangyafarm alapítástól a kifejlett kolóniákig mutatom be. Az ide látogatók tanácsokat kaphatnak, megtekinthetik a megfigyeléseimet, kutatásaimat, de kolóniatörténeteket és fajismertetőket is olvashatnak. Mindemellett 2020 decemberében jelent meg az első offline, papír alapú, hangyákról szóló könyvem, a Hangyakalauz. A könyvet 500 példányban gyárttattuk le, és büszkén mondhatom, annyira népszerű volt, hogy az előre tervezettnél 3 hónappal hamarabb el is fogyott az összes. Idén született meg ennek a könyvnek a második – bővített – kiadása.

A könyvet bemutatnád?

A könyvhöz közel 2000 nagy felbontású makró stúdiófotót készítettünk, ebből több százat használtunk fel a könyvben. Ezeken a képeken remekül megfigyelhetőek a hangyák testfelépítésének részletei. Sok esetben külön felvételek is készülnek a hangyák bizonyos részeiről, hogy ezzel is szemléltessük a hasonló fajok megkülönböztetését. A bővített kiadás 94 hazai hangyafajt tartalmaz (átfogólag 125). Több mint 700 makró és szupermakró fotó található benne 40 oldalnyi magyarázó fejezettel és 54 oldalnyi részletes hangyahatározóval, mindemelett hangyás alapismerteket is csempésztünk a könyvbe.

Miben rejlik a hangyák varázsa?

A hangyák legfőbb varázsa a szorgalmukban és a kiválóan szervezett együttműködésükben rejlik. A fajok diverzitása is rendkívül eltérő: vöröshangya, maggyűjtő hangya, levélvágó hangya, szövőhangya, amazonhangya – minden fajnak egyedi szokásai és viselkedése van, de akármilyen fajt is tart az ember, mindig tudnak újat mutatni neki, és akár órákra bele lehet feledkezni a kolónia vizsgálgatásába. Csak olyan fajokkal foglalkozom, melyek nem veszélyesek, illetve nem invazívak, tehát amik a környezetre nem károsak. Nagyon sokféle hangya létezik, a világon több mint 16 ezer faj él.

Kezdőknek mit ajánlanál?

Két típust különítek el. A hazai és a trópusi fajokat. A hazaiakat télen természetes körülmények között hűvösen kell tartani, nálam ilyenkor a hűtőben telelnek 5-8 fokon, mintha hibernálódnának. Ezek télen nem lesznek aktívak. A trópusi fajokat viszont egész évben vizsgálhatjuk, viszont ezek drágábbak. A farmok 12 ezer forinttól indulnak, ezek mind több szintű szökésvédelemmel vannak ellátva. A hangyacsomag pedig egy királynőt és néhány dolgozót tartalmaz. Nem kell túl sok hangya az induláshoz, mivel a kolónia elég gyorsan tud növekedni magától is.

Nem utolsó sorban, hol rendelhetik meg az érdeklődők mindezt?

Az antsite.eu webáruházban. További információkat az érdeklődők a Hangyafarm Facebook oldalon, az Instagram profilon, a YouTube csatornánkon és a már említett blogon találhatnak.