Hírek

Versenyben a lápi póc, a sügér és a selymes durbincs

Több mint tízéves hagyományt követve ez évben is közönségszavazás dönti el, hogy melyik halfajunk legyen 2023-ban az év hala. A következő évi győztes a lápi póc, a sügér és a selymes durbincs közül kerülhet ki. A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A jelöltekre december 31-ig bárki szavazhat a társaság honlapján.

Egyik jelölt a lápi póc. Apró termetű, zömök, bennszülött halfajunk. Úszósugarait egymástól függetlenül képes mozgatni, ezért kapta a „kutyahal” elnevezést. Barnás színezetét az oldalvonala helyén lévő aranysárga csík díszíti. . Élőhelyeként a dús növényzetű mocsarakat és lápokat részesíti előnyben. Fennmaradását az egyre gyakoribbá váló száraz periódusok, valamint a Kelet-Ázsiából származó inváziós amurgéb is fenyegeti. Természetvédelmi szempontból igen értékes, fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 250.000 forint.

A másik jelölt a sügér. Kis méretű, őshonos halfajunk. A változó vízhozamú kis folyók alsó, róla elnevezett sügérzónájában fordul elő, de megtalálható a mélyebb, növényekkel benőtt tavak, holtágak parti zónájában. Íze a süllőével vetekszik, de a nagy példányok ritkasága miatt csak keveset fogyasztott hal. Sporthorgászati értéke az évek során felértékelődött, mivel igen nagy sikerrel fogható könnyűpergető technikával is. A magyarországi horgászrekord: 1,87 kg (1988).

Jelölt még a selymes durbincs, mely kis termetű halfajunk. Áramláskedvelő, így közepes és nagyobb folyók domb- és síkvidéki szakaszain találkozhatunk vele. Őshonos, bennszülött faj, lényegében csak a Duna és mellékfolyóinak vízrendszerében lelhető fel. Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, de természeti értéke miatt törvény védi, eszmei értéke példányonként 10.000 Ft.

A tisztuló élővizeknek és az elmúlt évek törvényi szabályozásának köszönhetően hazánkban növekszik az őshonos halak állománya. Telepíteni is például már csak őshonos halakat lehet és kifogható fajaikra is szigorúbb méretkorlátozások érvényesek, mint más fajokra. A három halra Magyar Haltani Társaság honlapján http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php lehet szavazni, december 31-ig, déli 12 óráig.

Megosztás
Tegek: halhalak