Facebook Twitter Instagram
    péntek, december 5
    • Impresszum
    • Médiaajánló
    • Adatvédelmi tájékoztató
    Facebook YouTube
    Dorogi-medence Regionális Hírportál
    • Kezdőlap
    • Hírek

      Ők vármegyénk gazdaságának motorjai

      2025-12-05

      Az ünnepek alatt nem végez tervezett áramszünettel járó munkákat az E.ON

      2025-12-05

      Felgyújtotta haragosa autóját Esztergomban

      2025-12-05

      Halálos kimenetelű baleset történt a 10-es úton

      2025-12-05

      Vízhiány várható kedden Esztergom-Kertvárosban

      2025-12-04
    • Települések hírei
      • Dorog
      • Esztergom
      • Esztergom-kertváros
      • Tát
      • Nyergesújfalu
      • Tokod
      • Tokodaltáró
      • Csolnok
      • Leányvár
      • Kesztölc
      • Piliscsév
    • Heti Novella
    • Mesélő tájak és formák
    • Közérdekű
    Dorogi-medence Regionális Hírportál
    Ön itt van:Kezdőlap » Élelmiszeripari munkaruhára vonatkozó szabványok
    Hírek

    Élelmiszeripari munkaruhára vonatkozó szabványok

    dorogimedence.huÁltala: dorogimedence.hu2022-12-15Nincs hozzászólás3 perc olvasás
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
    Megosztás
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-mail

    Az élelmiszeriparhoz nemcsak a feldolgozóipar tartozik, hanem maga az üzletláncok is. Ezen a területen is fontos, hogy a vevők olyan szakemberrel találkozzanak, akiben megbíznak, akinek akár a véleményét, tanácsát is elfogadják. Egy bolti eladó ugyanis a vevőért van – és ehhez a kedves, segítőkész és empatikus személyiségen kívül szükség van makulátlan megjelenésre is. Ezen a téren nem jellemző a különféle előírások és szabványok megléte, viszont az élelmiszerbiztonság terén annál inkább!

    Alapvetően az élelmiszeriparra jellemző a különböző minőségügyi szabványok megléte, valamit az ISO9001, a Helyes Gyártási Gyakorlat és a HACCP (Kritikus Ellenőrzési Pontok, vagyis a Hazard Analysis and Critical Points). Mivel világunk egyre inkább globalizált, a termékek és élelmiszerek egyre több helyre jutnak el, ezért elengedhetetlen, hogy egyre magasabb élelmiszer-biztonsági előírásokra van szükség. A minőség ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a Lidl-ben a legszebb és legérettebb banánt vesszük le a polcról, hanem azt is, hogy a szállítás során az nem sérült meg, vagy nem kapott semmilyen szennyeződést.

    Számtalanszor hallhattuk és olvashattuk már, hogy valamilyen terméket visszahívnak az üzletek és boltok polcairól. Ez minden esetben aggályos, legyen szó egy vázáról vagy egy gépjárműről, de igazán nagy biztonsági kockázatot a különböző élelmiszerek jelentenek. Ebben az esetben ugyanis olyan kórokozóval, mikrobával szennyeződött maga a termék, amely ártalmas az egészségre. A szalmonella még talán a legkisebb problémát okozó baktérium mind közül. Ezek a megbetegedések pedig gyakoribbak, mint gondolnánk. A WHO szerint 10 emberből majdnem 1 ember lebetegszik valamilyen szennyezett termék fogyasztását követően, ha a világ teljes populációját vizsgáljuk. Ez pedig megtörténhet otthon, amikor a boltból hazavitt terméket elkészítjük, vagy akár egy patinás étteremben is, ahol családi összejövetelt ünnepeltünk.

    Az élelmiszeripari munkaruhára vonatkozó szabványok

    Nem meglepő módon tehát az ott dolgozók hajviseletére és a munkaruhájára is különösen nagy figyelmet kell fordítani. Az élelmiszeripari munkaruha előírásokat az ISO 22000, BRC, és a már említett HACCP szabja meg. Akár a tejipar, akár az italgyártás vagy a húsfeldolgozás területén dolgozunk, fontos, hogy minden esetben fehér kötény legyen rajtunk. Fontos a kényelem, a tartósság és strapabíróság, valamint a komfortérzet növelése. A fehér szín azért fontos, mert így a legapróbb folt és szennyeződés is meglátszik. Biztos, hogy nem szívesen találkoznánk olyan séffel, akinek a szakács dzsekije foltos és koszos, hiszen úgy gondolnánk: ilyen az ételek minősége is. Éppen ezért fontos, hogy a fehér színű munkaruházatot viseljék a vendéglátóiparban és élelmiszeriparban dolgozó szakemberek.

    Mire van szüksége az élelmiszeripari munkaruházathoz?

    Alapvetően ezeket a ruha típusokat érdemes beszerezni:

    • Sapka vagy hajháló: ez megakadályozza azt, hogy a hajról hulló hám, illetve a hajszál, egyéb szennyeződés az élelmiszerre kerüljön. A hajhálót sok esetben minden szünet után cserélni kell!
    • Kesztyű: a kesztyű segít abban, hogy a kézről és a karokról ne kerüljön szennyeződés az élelmiszerre. Általában egyszer használatos gumikesztyűt írnak elő a szabványok.
    • Kabát: a fehér séf dzseki, kabátok mind ide sorolhatók.
    • Munkanadrág: ez biztosítja a munkavállaló számára a kényelmet.
    • Kötény, vagy köpeny: akár felszolgálókról, akár élelmiszermérnökről beszélünk, a kötény fontos, ugyanis egy plusz védelmi réteget biztosít a viselőjének. Így, ha valamilyen szennyeződés vagy akár mérgező anyag kerül a munkavállalóra, plusz egy réteg van, ami ezt felfogja.
    • Maszk: általában FFP1 vagy FFP2 az elvárás, hogy az orrból, szájból a légzés, tüsszögés során ne kerüljön baktérium az élelmiszerre.

    Az élelmiszeripar tehát erősen szabályozott, és erre szükség is van, hogy az élelmiszereket biztonságos munkakörülmények között állíthassák elő. Arról pedig ne feledkezzünk el: ezek az előírások a munkatársakat is védik!

    Metatitle: Élelmiszeripari munkaruhára vonatkozó szabványok és előírások

    Metadescription: Szigorú ellenőrzésen esnek át az élelmiszeripari munkakörülmények és a dolgozók munkaruhája is, hogy biztosan ne kerüljön kórokozó az élelmiszerre.

    élelmiszeripar munkaruha
    Megosztás. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
    Előző cikkKitüntették Esztergom jó tanulóit, sportolóit
    Következő cikk Elkezdődött Esztergom faültetési programja
    dorogimedence.hu

    Kapcsolódó bejegyzések

    Ők vármegyénk gazdaságának motorjai

    2025-12-05

    Az ünnepek alatt nem végez tervezett áramszünettel járó munkákat az E.ON

    2025-12-05

    Felgyújtotta haragosa autóját Esztergomban

    2025-12-05

    A hozzászólások le vannak zárva.

    Richter Gedeon Nyrt.
    Styevola és Fia Kft.
    Copyright © 2025. Designed by ThemeSphere.
    • Dorogi-medencéről
    • Kezdőlap
    • Impresszum
    • Médiaajánló
    • Adatvédelmi tájékoztató

    Írja be a keresendő szót és nyomja meg az Enter billentyűt. Mégsem: Esc.

    Kedves Felhasználó! Tájékoztatjuk, hogy a hírportál felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat, illetve az adatvédelmi tájékoztatónkat tudomásul veszi.Elfogadom Elutasítom Bővebben
    Adatvédelmi tájékoztató

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT