Esztergom

Nőnek adta ki magát, így csapta be áldozatait

Három hónappal meghosszabbíthatják az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki az interneten nőnek adta ki magát, így kért pénzt óvatlan férfiaktól, illetve zsarolással követelt tőlük átutalást. A férfit korábban a Nyergesújfalui Rendőrőrs nyomozói hallgatták ki.

Az indítvány szerint a nyomozó hatóság 10 rendbeli zsarolás bűntettével, 38 rendbeli csalás bűncselekményével, és 1 rendbeli hamis magánokirat felhasználása vétségével gyanúsítja megalapozottan az elkövetőt.

A 27 éves H. Tibor internetes oldalakon különféle női álneveken regisztrált, ezekhez az internetről töltött le fotókat. Az álprofil felületén vele kapcsolatba került férfiaktól valótlan indokokra hivatkozva pénzt kért, illetve további pénzösszegek átutalását követelte, miközben a sértetteket megfenyegette, hogy a családjuk, munkahelyük, vállalkozásuk előtt nyilvánossá teszi korábbi levelezésüket, illetve azt a tényt, hogy társkereső oldalra regisztráltak és itt kapcsolatot létesítettek.

Az egyik esetben az elkövető valótlanul azt ígérte a sértettnek, hogy találkozik vele, ezért cserébe 80.000 Ft-ot kért. A sértett 2020. szeptember 30-án átutalta ezt az összeget a csaló bankszámlájára. Ezt követően az elkövető édesanyja orvosi kezelésének költségeire kért pénzt. Ezért a sértett három alkalommal összesen 380.000 forintot utalt át. Ezután az elkövető azt állította, hogy felbérelték arra, hogy a sértettről adatokat szerezzen azért, hogy leleplező cikket írjanak róla. A sértett félelmében három alkalommal összesen 300.000 forintot utalt át. Ezután az elkövető hamis ügyvédi iratokat készített, azokat megküldte sértettnek, ennek okán ügyvédi költségre követelt pénzt. A sértett két alkalommal összesen 295.000 forintot utalt át.

Ezután az elkövető fenyegetésére, miszerint kiadja a róla megszerzett információkat, a sértett 520.000 Ft-ot utalt át. Az elkövető a fentieken kívül is kért pénzt a visszafizetés szándéka nélkül, így a sértett huszonhárom alkalommal utalt át különböző összegeket. Az elkövető ennek a sértettnek csalással és zsarolással összesen 2.631.090 Ft kárt okozott.

A zsarolás bűntette, csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára a bíróság a férfi letartóztatását 2022. november 17-én egy hónapra rendelte el. Az ügyészség indítványozta a letartóztatás 2022. március 17-ig történő meghosszabbítását.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / police.hu