Esztergom

Másodfokon született döntés pénzmosás bűntette ügyében

Az Esztergomi Járásbíróság felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki két szlovák állampolgárságú személy ellen. Az egyikük hamis személyi igazolvánnyal nyitott bankszámlát Esztergomban, a másik elkövető a csalásból származó és számlára érkezett pénzt vette fel.

A NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda feljelentése alapján indult ügyben benyújtott vádirat szerint a férfi vádlott egy hamisított szlovák személyi igazolvánnyal, magát az igazolványban feltüntetett személynek kiadva 2018. április 12-én bankszámlaszerződést kötött egy esztergomi bankfiókban. Ismeretlen személy 2018. május 2-át megelőzően egy cseh gazdasági társaságot megtévesztett, azt állította valótlanul, hogy az általa képviselt olasz cég bankszámlaszáma megváltozott. Az ismeretlen személy e-mail üzenetben az esztergomi bankfiókban nyitott bankszámlaszámot adta meg a cseh cégnek, és azt kérte, hogy egy meghatározott áruszállítás ellenértékét az általa megjelölt új számlaszámra utalják.

A cseh cég 2018. május 2-án 11.897 eurót (3.646.706 forint) utalt el egy brókercégen keresztül az esztergomi bankszámlaszámra abban a téves feltevésben, hogy az az olasz cég bankszámlája. Ezt követően a férfi vádlott az esztergomi bankszámlához tartozó bankkártyát átadta bűntársának, a nőnek, aki 2018. május 2-án és 3-án több részletben, összesen 1.000.000 forintot vett fel a számláról ATM-en keresztül Esztergomban.

A pénzmosás bűntette, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság a férfit 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, és 600.000 Ft pénzbüntetésre, a nőt 8 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, 400.000 Ft pénzbüntetésre, valamint 1.000.000 Ft vagyonelkobzásra ítélte.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyész a férfi elkövetővel szemben súlyosításért, a felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében történt felmentés miatt, e bűncselekményben bűnösségének megállapítása érdekében, míg a nő elkövető és védője felmentésért éltek fellebbezéssel.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy a férfi felbújtóként követte el a pénzmosást és vele szemben 1.000.000 Ft vagyonelkobzást rendelt el.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség