Esztergom

Letartóztatásban marad a három embercsempész

Három hónappal meghosszabbították az előzetes letartóztatását annak a három lengyel állampolgárságú férfinak, akik migránsokat szállítottak. Az embercsempészeket az esztergomi Mária Valéria hídnál fogták el.

Az indítvány szerint a két lengyel állampolgárságú férfi az egyikük által vezetett személygépkocsival, valamint a harmadik férfi egy külön gépkocsival 2022. november 4-én a magyar-szerb határ közelében egy erdős területre mentek. Az itt várakozó 5 fő, illegálisan Magyarországon tartózkodó szír állampolgár közül négyen az egyik, egy fő a másik gépkocsiba szállt be azért, hogy őket Esztergomban a Mária Valéria hídon keresztül Szlovákiába szállítsák az elkövetők. 

Az elkövetők elindulásukat követően néhány óra elteltével megálltak, a 4 migráns átült a másik gépkocsiba, így folytatták tovább útjukat Esztergom felé. Az utazás során a migránsoktól üressé vált személygépkocsi haladt elől „előfutóként”, mögötte haladt folyamatosan a migránsokat szállító gépkocsi. 

A gépkocsikat az Esztergomi Rendőrkapitányság járőrei 2022. november 4-én 21 óra 40 perckor Esztergomban a Mária Valéria hídfőnél ellenőrzés alá vonták és a benne utazókat elfogták.

Az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára az Esztergomi Járásbíróság 2022. november 7-én rendelte el a férfiak letartóztatását.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a három férfi letartóztatását három hónappal hosszabbítsa meg. Az ügyészség indítványa eredményes volt, mert az Esztergomi Járásbíróság nyomozási bírája a három férfi letartóztatását 2023. március 7-ig meghosszabbította.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség
Borítókép: illusztráció (korábbi embercsempész elfogás)