Csolnok

Közösségi térré alakulhat át a csolnoki Berzéthy-villa

Mintegy 205 millió forint támogatás segítségével Csolnok bányatiszti lakását, a Berzéthy-villát közösségi térré alakíthatják át. Az épületben zene- és házasságkötő termet, valamint egy klubhelyiséget szeretnének kialakítani.

napokban írtuk, hogy mintegy 7,2 milliárd Ft-os fejlesztésre nyílik lehetőség a megye 43 településén a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban született új Irányító Hatósági döntések nyomán. A TOP Plusz Program keretében pozitív elbírálást kapott Csolnok Község Önkormányzatának pályázata is, melynek keretében Zöld infrastruktúra fejlesztésre 205 millió forint támogatást nyertek el.

Kolonics Péterné, Csolnok polgármestere elmondta, hogy régi álmuk valósulhat meg a pályázat megnyerésével, hiszen Csolnok bányatiszti lakását, a Berzéthy-villát alakítanák át közösségi térré. Az önkormányzat fontosnak tartja a bányász múltjukból rájuk maradt kúraszerű épület – amely a múlt század elején a bányamérnök lakóháza volt – megőrzését és a közösségi célú hasznosítását. „A Berzéthy-villa felújítása és új tartalommal való megtöltése fontos mindannyiunk számára. A megyei értéktár díjas Fúvószenekar már kinőtte jelenlegi helyét a művelődési házban. Ebben az épületben szeretnénk kialakítani nekik egy zenetermet, kotta- és hangszertárat” – jegyezte meg a polgármester asszony, majd hozzátette: a Községháza épületében található tárgyaló, nem tudja tökéletesen betölteni a házasságkötő terem funkcióját, a terem állandó átrendezése sok bonyodalommal jár, ezért a felújított épületben egy olyan házasságkötő termet alakítanának ki, amely méltó környezetet biztosít ennek a szép eseménynek. Mindemellett helyet kapna itt egy klubhelyiség is.

Kolonics Péterné elmondta, hogy a beruházás során új nyílászárókat szerelnének be, szigetelnék a külső falfelületeket, valamint a lábazatot. Új tetőhéjazat készülne, hőszigetelnék a padlásfödémet, illetve esővíz-elvezető csatornát telepítenének. Az épületben új vizesblokkokat alakítanának ki, új padlóburkolatot helyeznének el, továbbá kiépítenék az épületvillamossági rendszert. Mindemellett hőszivattyús fűtési rendszert telepítenének és kiépítenék a víz- és csatornahálózatot.