Dorog

Új városi teret alakíthatnak ki Dorogon

A TOP Plusz Program keretében a Reimann mellett új városi teret alakíthatnak ki, továbbá megújulhat a Jubileum téri játszótér, fejleszthetik a Zsigmondy-lakótelepi kutyafuttatót, valamint a város több pontján fákat telepíthetnek.

A napokban írtuk, hogy mintegy 7,2 milliárd Ft-os fejlesztésre nyílik lehetőség a megye 43 településén a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban született új Irányító Hatósági döntések nyomán. A TOP Plusz Program keretében pozitív elbírálást kapott Dorog Város Önkormányzatának pályázata is, melynek keretében Zöld infrastruktúra fejlesztésre 500 millió forint támogatást nyertek el. A fejlesztés több beavatkozási ponton a települési környezet állapotának klímatudatos javítását tűzi ki célul.

Városi tér kialakítása

A tervek szerint az összeg egy részéből a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kertjének környezetrendezését, valamint városi tér kialakítását szeretnék megvalósítani. A Miniverzumot és a Fortuna épületet kettéosztó kerítést és a támfalat elbontanák. A négy méteres magasságkülönbséget széles lépcsőfelülettel és rámpás lejáróval kötnék össze, a lépcsőknél szoborparkot létesítenének. A bányamúzeum és a leendő civil ház megközelíthetőségét, események rendezésének lehetőségét burkolt felületek létrehozásával biztosítanák. A terület északi határán álló épülethomlokzatokat növénytelepítéssel, illetve a bányamúzeumhoz illeszkedő lugassal takarnák el. A karsztvizet épített tóban gyűjtenék össze, kézi működtetésű vízszivattyú használatával. A jelenleg kopár területre fákat, cserjéket és évelő növényeket telepítenének.

Fásítás, zöldterület rendezés

A Szent Erzsébet, Szent József, Szent László és Szent Imre utcákban a meglévő ültetőhelyek betelepítésével, illetve új ültetőhelyek kialakításával utcafásítást hajtanának végre. A vasút menti zöldsávot rendeznék a Munkás utcában: a fal mentén létrehozott változatos kiültetéssel zöldebbé szeretnék tenni az utcaképet. Megújítanák a Köztársaság úti fasort is: a kivágási, gallyazási, karbantartási munkálatok után az öreg fák helyére új egyedeket telepítenének.

Játszótérbővítés

A Jubileum tér fejlesztését a játszótér rendbetételével és bővítésével kezdenék. A játékok állapotát felülvizsgálnák: a szükséges szerkezeti javításokat és a felületkezelést elvégeznék. Nyugati irányban további részeket tudnak a területhez csatolni anélkül, hogy a Jubileum téri későbbi fejlesztéseket ezzel ellehetetlenítenék. Új és esetleg más korcsoportot is megcélzó játékok elhelyezésével bővítenék az ide látogatók körét. Továbbá árnyékolt homokozót alakítanának ki, padokat telepítenének, a kerékpártároló kapacitását növelnék, illetve egy ivókutat is létesítenének.

Kutyafuttató

A Zsigmondy Vilmos-lakótelepen található kutyafuttatót is fejlesztenék: további ügyességfejlesztő eszközök és bútorok kihelyezésével szeretnék javítani a kutyafuttató színvonalát. Padok, hulladékgyűjtők és kutyajátékok számára pedig még elegendő hely áll rendelkezésre a körbekerített területen.