Esztergom

I. Esztergomi Angyaljáték a Széchenyi téren

December 3-án, szombaton 18 órakor a Babits Mihály Színház és az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. közös szervezésében valósul meg az I. Esztergomi Angyaljáték, a Széchenyi téren, a Városháza előtt.

A németországi Augsburgban már több mint 500 éve rendeznek karácsonyi vásárt az adventi időszakban. A vásár leghíresebb látványossága 1977 óta a világszinten is egyedülálló Augsburgi Angyaljáték, mikor is 23 zenélő angyal jelenik meg az Elias Holl által tervezett renenánsz városháza ablakaiban és erkélyén, majd ereszkednek le a városháza főkapuja elé.

Idén adventkor – hagyományteremtő céllal – az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Babits Mihály Színház közösen rendezi meg az I. Esztergomi Angyaljátékot közel 50 közreműködővel és segítővel. Akárcsak Augsburgban, itt is a városháza ablakaiban és erkélyén jelennek meg az angyalok. Új elemként a városháza előtt foglal helyett a zenekar és a kórusok, akik a zenei szolgálatot biztosítják. Advent négy vasárnapját szimbolizálva négy zenei tételt hallhat a közönség: az első hármat a kórusok külön-külön éneklik, míg a negyediket már közösen adják elő, így válik kerek egésszé a dal. A zenei szünetekben adventi versek hangoznak fel Vörös István József Attila-díjas költő tollából, a Babits Színház színművészeinek tolmácsolásában. Az angyaljáték zenéje Ágoston Máté és Ágoston Petra műve, a jelmezeket Kovács Klaudia, míg a logót Farkas Márió tervezte.

Az Esztergomi Angyaljáték, a szervezők reményei szerint, valódi összművészeti alkotássá tud válni, ami az adventi készület részévé válik Esztergomban.

Versek: Vörös István József Attila-díjas költő

Zene: Ágoston Máté és Ágoston Petra

Közreműködik:

  • Babits Brass Band (vezényel: Ágoston Máté)
  • Balassa Bálint Vegyeskar (vezényel: Udvardyné Pásztor Ágnes),
  • Cseke Brigitta, Maronka Csilla, Öller Roland, Szántó-Szalkári Réka, Szondi Péter, Tóth János Gergely színművészek
  • Mindszenty József Katolikus Általános Iskola diákjai (felkészítő tanárok: Bégányi Gáborné Juhász Marianna, Gál Éva)
  • Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium énekkara (vezényel: Pálmai Árpád)
  • 68. számú Apor Vilmos Cserkészcsapat

Megosztás