Dorog

Fákat ültettek a dorogi ovisok

Mintegy 70 fát ültetnek el a napokban Dorogon, a MOL-Új Európa Alapítvány VárosFa Programjának keretében. November 16-án, szerdán a Zsigmondy-lakótelepnél ültettek fákat, ahol a Petőfi ovisok is segédkeztek.

Az idei év egyik legjelentősebb településfásítási kezdeményezése a MOL-Új Európa Alapítvány VárosFa Programja, amelyben hétezer darab sorfát igényelhettek a tízezer főnél nagyobb települések. A fenntarthatósági programsorozatot a Mol-Új Európa Alapítvány 2022 tavaszán az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen indította el “Neked Zöldül” címmel.

Hodosi László, Dorog Város Önkormányzat Városfejlesztési Osztály vezetője elmondta, hogy a MOL-Új Európa Alapítvány programsorozata kapcsán nemcsak maga a faültetés, a zöldfelület gyarapítása volt a cél, hanem a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletmód formálása, tehát az ovisok ennek tükrében kerültek ide a helyszínre. Kiemelte, hogy a Zsigmondy-lakótelep mellett a P+R parkolóknál, a pumpapályánál és a Richter 2-es portájánál ültetnek fákat a napokban. Többek között kőris, szilfa és juharfa típusokat.

Szabó Ádám, a Pilisi Parkerdő Zrt. műszaki vezetője a faültetés kapcsán elmondta, hogy az első lépés az volt, hogy ki kellett alakítani az ültetőgödröket, melyekbe termőföldet raktak, hogy minél gyorsabban és jobban tudjanak fejlődni a fák. A fákat miután beültették, az ovisok meglocsolták, majd köréjük egy kis mulcsot is szórtak. „Úgy gondolom, hogy a Petőfi ovisok nemcsak ezen a faültetésen vesznek részt, hiszen november 23-án, az erdőpedagógiai szakosztály egy előadást is tart majd nekik az erdőkről, az erdészekről és a minket körülvevő élő környezetről” – jegyezte meg a műszaki vezető.

Megosztás