Hírek

Egyre több a magyar vállalkozó Németországban

2022-ben is rengeteg magyar költözött ki Németországba, hogy ott vállaljanak munkát, ezek többsége egyéni vállalkozó. Megcsappant azonban az orvosok elvándorlása.

Évek óta töretlenül nő azon külföldről érkező szakemberek száma Németországban, akik azzal a szándékkal jönnek, hogy munkát vállaljanak Európa egyik legerősebb gazdaságában. A magyar ügyfelekre szakosodott berlini Ku & CO ügyvédi iroda szerint 2022-ben ismét tömegével vándoroltak ki a magyarok Németországba a szebb élet reményében.

A Magyarországról érkezők többsége egyéni vállalkozást alapít, és vagy már rendelkezik megbízással, vagy éppen a keresgélési fázisban vannak, és eltökélt szándékuk, hogy hosszútávra berendezkednek Németországban. A külföldi munkavállalók többsége, hozzávetőlegesen 80%-uk kisiparos, és az építkezési iparban, a húsfeldolgozó szektorban, vagy a takarító ágazatban helyezkednek el, mert ezeken a területeken van a legnagyobb hiány.

A német munkaadók is előszeretettel alkalmaznak magyar alvállalkozókat, hiszen közismert a magyarok megbízhatósága, valamint elkötelezettsége. Az építőipari munkásoknak különösen könnyű az elhelyezkedés, mert itt is hiány alakult ki a megfelelő szakemberekből, az építkezéseken többnyire kelet-európai, vagy török vendégmunkások dolgoznak.

A Ku&Co tanácsadói azonban óvatosságra intik az ide érkező magyarokat, hiszen tapasztalataik szerint nem egyszer megvezetik a német megbízók a tájékozatlan, és németül gyengén beszélő alvállalkozókat. Számos olyan esetről is értesült a cégalapítási iroda, amikor a megbízók anyagilag megkárosították a munkavállalókat, akik ilyen esetben nem ismerik a módját a jogi eljárásoknak. A Ku&Co jogászai azt tanácsolják a pórul járt alvállalkozóknak, hogy egy hasonló helyzetben kérjenek jogi segítséget, és kezdemnényezzenek eljárást a károkozóval szemben.

A Ku&Co megjegyezte, hogy amíg 2020-ig rengeteg magyar egészségügyi szakember is érdeklődőtt a németországi munkalehetőségek iránt, azóta minimálisra csökkent a magyarországi orvosok részéről a kereslet, hiszen akkoriban komoly bérkorrekció történt a hazai kórházakban, így már nem annyira vonzó az anyagi motiváltságú kivándorlás.

A tanácsadó iroda tapasztalatai szerint nem csak fiatalok vándorolnak ki Németországba, hanem számos középkorú ügyfelük is van, akik javarészt a Magyarországhoz közeli bajor részen vállalnak munkát, de sokan vannak olyanok is, akik a fővárosban szeretnének boldogulni. A magyar munkavállalók száma évről évre nő, ami azt jelenti, hogy Németország vonzó célpontja a kelet-európai állampolgároknak. Innen már csak kevesen térnek haza, hozzávetőlegesen a kivándorlók 20%-a az, akinek nem jönnek be a számításai, és pár hónap múlva megszüntetik vállalkozásukat, és visszatérnek hazájukba.

Megosztás