Dorog

Örök Mérlegen: Dorog – Siófok

Az NB II-es labdarúgó bajnokság őszi szezonja az utolsó negyedébe lépett. A változatlanul sereghajtó dorogiaknak létszükséglet lenne nyerniük, akik a mezőny stabil középmezőnyéhez tartozó Balaton-parti gárdát látják vendégül. A mérkőzésre november 6-án, vasárnap 13 órai kezdettel a Buzánszky Jenő stadionban kerül sor.

Csapatunk az edzőváltás óta eltelt öt forduló során szemmel láthatóan javult, azonban mindez jelentős mértékben és főleg folyamatában az eredményességben egyelőre nem mutatkozott meg. Legutóbb bosszantó vereséggel ért véget a Haladás elleni idegenbeli találkozó, ahol hiába szerzett három gólt is a piros-fekete legénység és fordította a maga javára ideiglenesen az állást, a hosszabbítás utolsó pillanatában bekapott góllal 4 : 3 arányban alulmaradt. A vendég Siófok legutóbb viszont otthon tartotta mindhárom pontot a Szentlőrinc ellen, miután 2–1-re győzött. A somogyi alakulat majd’ kétszer annyi pontot szerzett, mint a Dorog és minden mutatójukban, főleg a kapott gólok tekintetében sokkal jobban állnak, s magabiztosan foglalják el a 11. helyet.

A két fél legutóbb idén április 24-én Siófokon csapott össze, ahol 1–1-es döntetlen született. Rácz Ferenc parádés szabadrúgás góljával a mieink a félidőben vezettek, a meccs hajrájában pedig Nyíri Vince ajtó-ablak helyzetben a felső lécre fejelt. Dorogon utoljára majdnem egy kerek évvel ezelőtt, tavaly november 7-én mérkőztek meg. A mieink Kárász Krisztián, Szabó Lukas, Pálinkás Gergő és Tomás Lénárth góljaival nagyszerű, 4 : 1 arányú győzelmet arattak.

Ez lesz a két csapat 24. egymás elleni tétmérkőzése

Az eddigi 23 mérkőzésen 10 dorogi győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség; 31 : 27-es gólaránnyal született.

Hazai mérleg: 12 meccsből 6 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség; 18 : 11-es gálaránnyal.

Csak a bajnoki találkozókat figyelembe véve:

22 mérkőzés, 10 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség; 31 : 25-ös gólaránnyal.

A két csapat 2016 óta immár hetedik egymást követő évadban szerepel csoporttársként. Az elmúlt hat év során a mérleg: 12 mérkőzésen 5 dorogi győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség; 13 : 8-as gólarány.

A legutóbbi Siófok–Dorog találkozón készült felvétel idén áprilisban. Rácz nagyszerű szabadrúgását követően a labda gólba tart (forrás: Nemzeti Sport online).

A dorogiak ősszel eddig mindvégig kiesőhelyet foglaltak el a tabellán, közte többször sereghajtóként. Az elmúlt két forduló óta továbbra is utolsók és egyre nehezedik helyzetük a felzárkózás terén. A még csont nélküli bennmaradó 15. helyezettől 6 pont hátrányban vannak, míg a legrosszabb osztályozós helyezett is 2 ponttal szerzett többet náluk. Ahhoz, hogy a csapatnak reális esélye maradjon a bentmaradáshoz a gyakorlatban is, a hátralévő idei 6 fordulóból ugyanannyi pontot kellene megszereznie, mint amennyit 14 mérkőzésből sikerült, de legalább 9 pontot be kellene gyűjtenie. A minimális cél, hogy a tavaszi folytatás előtt ne növekedjen hátránya az előtte állókkal szemben, majd a téli felkészülés során rendezve és tovább erősítve a sorokat, nagyobb eséllyel vehetné fel a küzdelmet. A hétvégén feltétlen csak a győzelem az egyetlen elfogadható eredmény. A sikerhez sokkal nagyobb koncentrációra lesz szükség. A helyzeteket be kell lőni, azonban a kapu 20 méteres körzetén belül több távoli lövéssel kell operálni. A védelem továbbra is igen sebezhető, viszont a középpályán volna a legtöbb erősödni és fejlődni való. Az utolsót mindenki meg akarja verni, így nyilván a vendégek is győzni szeretnének. Sajnos a hazai pálya cseppet sem jelent előnyt a dorogiaknak, akik egész évben mindössze kétszer tudtak győzni hazai környezetben.

Szabó Gyula