Dorog

Megszólaltak a szirénák Dorogon

Október 27-én, csütörtökön délelőtt külső védelmi terv gyakorlat keretében megszólaltak a szirénák Dorogon – tudtuk meg Sikrai Attila tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelőtől.

Az alezredes elmondta, hogy Dorog város külső védelmi terv komplex gyakorlatát hajtották végre a településen. Kiemelte, hogy egy-egy üzemnél a veszélyes anyagok mennyiségének alapján – jogszabályban foglalva – döntik el, hogy szükség van külső védelmi terv gyakorlatra, vagy sem. Dorog esetében szükséges minden évben gyakorlatozni, három évente pedig komplex gyakorlatra is szükség van, amikor az összes szervezet részt vesz és közösen végig mennek egy teljes esemény kezelésén. Ezáltal szólalt meg kétszer is a Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer (MoLaRi), ami mind riasztó jelek leadására, mind előbeszédes tájékoztatásra alkalmas.

Sikrai Attila ismertette a hallottakat: „Figyelem, gyakorlat! Figyelem, gyakorlat! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” üzenet után 120 másodpercig tartó váltakozó szirénahangot lehetett hallani, majd bemondásra került, hogy a gyakorlatnak vége. Másodszorra 30 másodpercig tartó egyenletes szirénahangot lehetett hallani kétszer, 30 másodperces szünettel. Itt is elhangzott, hogy ez gyakorlat.

A polgári védelmi főfelügyelő elmondta azt is, hogy nagyon szigorú értékeléses pontrendszer alapján a mai külső védelmi terv komplex gyakorlaton az önkormányzat és az együttműködő szervek bizonyították, hogy képesek arra, hogy megfelelő intézkedéseket hozva egy veszélyt el tudjanak hárítani. Az értékelés során két lehetőség van, vagy nem felel meg, vagy megfelelt. Dorog megfelelt értékelést kapott.

Megosztás