Hírek

Ismét elismerték Dankó Kristóf munkáját

A Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara az Építészet Hónapja alkalmából idén is megrendezte „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázat eredményhirdetését. Az eseménynek 2022. október 25-én a Tatai Vár adott otthont. Idén 12 beérkezett pályamű közül ötöt díjaztak. Ebből pedig kettőt Dankó Kristóf, Dorog város főépítésze tervezett.

A tatai önkormányzata a hivatalos honlapján azt írta, hogy KEM Építész Kamara minden évben meghirdeti „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázatát térségünk építészei számára, a beérkezett pályaművekből pedig összeállítanak egy kiállítást. Idén a tatai kiállításhoz a Fellner Jakab Emlékévhez kötődő előadások is kapcsolódtak. Az emlékévről Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke elmondta: – Nekünk, építészeknek fantasztikus alkalom, hogy egy egész esztendőn át programok sora foglalkozik az egykori építőmester munkásságával. Ráadásul a Fellner Emlékév eseménysorozata nagyon sokrétű és olyan unikális elemeket is tartalmaz, mint például a Fellner képregény, amely jó eszköz arra, hogy a téma elérje a fiatalokat.

A pályázat eredményhirdetése és a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitása után a résztvevők szakmai vezetés mellett tekintették meg a tatai múzeum Fellner emlékkiállítását. A helyszínen Michl József polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: – Fellner Jakab születésének 300. évfordulója alkalmából egy olyan emberre emlékezünk, akinek élete szép példa lehet a helyi építészek előtt is. Tata építőmesterének életpályája a pallértól a templomépítő nemesemberig vezetve olyan alázattal, bátorsággal és hivatástudattal párosult, amely a mai napig visszatükröződik ránk hagyott örökségében.

A kemma.hu azt írta, hogy 12 pályaműből kettő műemlékfelújítás, egy családi ház, egy új épület és egy különleges alkotás kapott elismerést.

A díjazottak:

  • Nyaraló, Pilismarót. Tervező: Dankó Kristóf.
  • Óvodaépület, Bakonysárkány. tervező: Schön Csaba, tervező munkatárs: Orcsik Szabolcs, Kraszlán Gergely.
  • Kernstok villa, Nyergesújfalu. Tervező: Dankó Kristóf, tervező munkatárs: Kucs Mária (az épület megyei érték).
  • Műemlékház, Tata. Tervező: Markos Anikó, tervező munkatárs: Rigó Péter.
  • József Attila Megyei és Városi Könyvtár belsőépítészeti falgrafikái, Tatabánya. Tervező: Szentgyörgyi Árpád.

Forrás: tata.hu / kemma.hu
Fotók: tata.hu

Megosztás