Dorog

’56-os áldozatokra emlékeztek Dorogon

Október 21-én, pénteken délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek a dorogi Hősök terén található emlékműnél.

Az esemény a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd dr. Tittmann János, Dorog polgármestere mondott beszédet. Elmondta, hogy a háborús helyzet miatt nekünk is áldozatokat kell hoznunk. „Nincs fűtés a könyvtárban, a polgármesteri hivatalban, a művelődési házban. De hát miért is lenne? Hiszen hogyha háborús veszélyhelyzet napjaiban élünk, akkor ne tekintsük ezeket az önkorlátozó intézkedéseket nagyon súlyos áldozatnak. Adjunk hálát, hogy nem óvóhelyen vagyunk, adjunk hálát, hogy a talán Iránban gyártott drónbombák nem a mi lakótelepeinknek a környezetében érnek talajt, és okoznak súlyos szenvedést.” – jegyezte meg, majd hozzátette: „Az áldozatvállalás nagyon fontos küldetésünk, de mindezek közben nem mondunk le alapvető emberi értékeinkről sem. Az óvóhelyek, sőt, a lövészárkok szenvedésgödreiben is volt, aki zenélt, volt, aki énekelt, volt, aki rajzolt.” A polgármester ez alapján rávilágított arra, hogy a fűtéstől függetlenül rendezvényeket fognak tartani télen is, hiszen ezekben az időkben is szükség van a dalra, a kórusra, a kiállításra és a kultúrára.

A beszéd után a résztvevők a GlobArt Művészeti Egyesület: Október 23. emlékére című műsorát tekinthették meg, ezzel fejet hajtva az ’56 eszméi, forradalmárainak és mártírjainak emléke előtt. A Somogyi Anna által rendezett műsorban fellépett Dörnyei Szabolcs gitárművész, Császár Vica táncművész, Mladoniczki Dávid színművész-énekes, Partos Dorka fuvolaművész és Szabó Emőke színművész.

Az ünnepség folytatásaként az alábbiak helyezték el az emlékezés virágait az ’56-os emlékkőnél: Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Dorog Város Önkormányzata nevében dr. Tittmann János polgármester, Jászberényi Károly és Dankó Kristóf alpolgármesterek, Dorog Város Német, Roma, Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatai, Dorog Város Kommunális Közalapítványa, Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány, Dorog Város intézményei, Dorog Város Barátainak Egyesülete, Dorogi Ipartestület, Dorogi Nyugdíjas Egyesület, Városi Nyugdíjas Egyesület, Civilek a Fejlődő Városért Egyesület, Demokratikus Koalíció dorogi szervezete, Jobbik Dorogi Szervezete, Gurmai Zita országgyűlési képviselő és az MSZP dorogi szervezete, Baumit Kft., Promtávhő Kft., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. Dorogi Fióktelepe.

A koszorúzás után a megemlékezők közösen énekelték el a Szózatot.