Esztergom

75 fát ültetnek el Esztergomban

A MOL-Új Európa Alapítvány VárosFa Programjának keretében Esztergom három helyszínén összesen 75 fát ültetnek el októberben.

Az idei év egyik legjelentősebb településfásítási kezdeményezése a MOL-Új Európa Alapítvány VárosFa Programja, amelyben hétezer darab sorfát igényelhettek a tízezer főnél nagyobb települések. A fenntarthatósági programsorozatot a Mol-Új Európa Alapítvány 2022 tavaszán az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen indította el „Neked Zöldül” címmel.

Boldizsár Lóránt, Esztergom főkertésze elmondta, hogy a Bánomi lakótelepnél 45, a Béke téren 5, míg a Táti úton 25 gömbkoronás hárs- és szivarfákat ültetnek. Hozzátette, hogy a program mellett az önkormányzat mintegy négyszáz új fát szeretne még elültetni városszerte. A Várhegyet például szép mandulafákkal szeretnék teleültetni. A főkertész azt is elmondta, hogy a Gesztenye fasoron több fa veszélyessé vált, amiket ki kell vágni, ezeket szintén gesztenyefákkal pótolják majd.

Hodosi Lászlótól, a Dorogi Városfejlesztési Osztály vezetőjétől megtudtuk, hogy a MOL-Új Európa Alapítvány VárosFa Programja Dorogot is érinti. A tervek szerint a településen novemberben kezdődik majd a városfásítási program.

Megosztás