Hírek

Könyvtári Napokat tartottak Esztergomban

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár, csatlakozva az Országos Könyvtári Napokhoz, október 3-9-ig könyvtári hetet tartott.

Egész héten ingyenes beiratkozással várták olvasóikat és a késedelmi díjakat is elengedték, mindemellett Rofusz Kinga könyvillusztrátor remekbe szabott kiállítását tekinthették meg a résztvevők. A művésznő 2009-ben illusztrálta az első könyvet (Schein Gábor: Irijám és Jonibe című verses meséjét). Ezt számos könyv követte. Jellemző ezekre a könyvekre, hogy a megtervezésük során a könyvben a szöveg és a kép egyenrangú szerepet kapott. Az illusztrációk akrillal festett képek, a nálunk kiállított művek jellemzően álomszerű mesevilágba csábítják a nézőt, továbbgondolásra érdemesek.

Október 3. Fábián Janka írónő tartott közönségtalálkozót. Azok, akik eljöttek hétfő délután az író-olvasó találkozóra, többek között megtudhatták, hogyan zajlik az alkotói folyamat, valamint választ kaphattak arra is, hogy Janka a dicséretet vagy a kritikát, a kutyasétáltatást vagy az írást kedveli-e jobban?

Október 5. Általános iskola 2. és a 3. évfolyamosai találkozhattak Kiss Judit Ágnes írónővel. A programon a szerző maga mesélt érdekességeket diákoknak A tündérkeresztanya című könyve kapcsán. A főszereplő kislány felvetései hétköznapi gondok, például fél a póktól, nem szeret sétálni, puszit kell adni boldog-boldogtalannak ha vendégség van, vagy verekszik az ovistárs.

Október 6. Vámos Miklós József Attila-díjas író tartott közönségtalálkozót. Olyan rövid történeteket hallhattak a résztvevők az írótól, melyek meghatározták egy-egy regényének születését. Két legújabb könyvével, az Ötvenhét lépéssel és a Palackpostával is megismertette az olvasókat a halk szavú, sajátos humorú író. A jó hangulatú délutánt dedikálás zárta.

Október 8. Szombaton „…virág volt a vers…”  címmel rendezett a Helischer József Városi Könyvtár versmondó versenyt, 50 év feletti, amatőr versmondóknak. Húsz fő méretett meg a szakavatott zsűri által. A zsűri elnöke Pusztaszeri Kornél színművész volt. Az esemény igazi kulturális unikum volt a verset szerető közönségnek.

Október 9. Vasárnap a könyvtár könyvbörzével várta olvasóit.

Írta: Hámosné Szőke Anna
Fotók: Steindl Nóra