Hírek

Így lesz igazán hangulatos a hálószobánk

A hálószoba egy olyan hely, ahova visszavonulhatunk, pihenhetünk és lazíthatunk. A legtöbben több időt töltünk itt, mint otthonunk bármely más helyiségében. De ahhoz, hogy egy hálószoba igazán hangulatos legyen, néhány dolgot szem előtt kell tartanunk.

Hálószoba: a végső visszavonulás helyszíne

Először is, lehetőleg mindent ki kell tiltani a hálószobából, ami nem szükséges. Amire feltétlen szükségünk lesz: egy kényelmes ágy, két éjjeliszekrény és gardróbszekrény. Ezeken kívül nincs szükség nagyobb bútorokra a hálószobában, a vasalódeszkának és a szárítóállványnak minden bizonnyal máshol is találunk majd helyet.

Amikor mindenfelé különböző dolgok hevernek, a rendetlenség miatt általában nehéz elkalandozni az elménkben. Ezért a megfelelő tárolóhely elengedhetetlen egy hangulatos hálószobához. Ideálisak a rejtett ágyfiókok és a gardróbszekrények, de a színes tárolódobozok és az ágy lábánál elhelyezett ládák vagy zárt kosarak is megakadályozhatják a káosz kialakulását, melyek egyben nagyon dekoratívak is.

A helyiség elrendezése is nagy hatással van a hálószoba hangulatára: ezért érdemes a kínai Feng Shui harmónia elméletében kicsit tájékozódnunk. A Feng Shui alkalmazása a hálószobában biztosítja, hogy ne legyenek energetikai akadályok, és a mindent átható „csi” életerő szabadon áramolhasson.

A megfelelő színek és akcentusok a hálószobában

A falakat, textíliákat és egyéb nagy felületű elemeket hűvös, nyugtató színekben, például kékben, szürkében, szürkében vagy akár pasztell árnyalatokban javasolt lefesteni. A meleg színeket csak takarékosan javasolt használni, ha a hálószoba színsémáiról van szó.

Nem javasoljuk, hogy a hálószobában vad kísérleteket végezzünk a színsémákkal. Lehetőleg vagy csak világos, vagy csak sötét színeket használjunk, vagy egy kitüntetett szín különböző tónusaival dolgozzunk. A semleges fehér és a krém azonban jól kombinálható a legtöbb színnel. Térjünk itt vissza ismét a feng shui-hoz, ami segíthet fenntartani a tér harmóniáját.

A közvetett fény és a különböző fényforrások nyugodt légkört kölcsönöznek a hálószobának is. Az ágy melletti éjjeliszekrényen lévő szövetbúrákkal, tündérlámpákkal vagy a lehetőleg LED-es gyertyákkal ellátott lámpák – egyrészt az energaakarékosság jegyében, másrészt a tűzveszély elkerülése érdekében – kellemesen meleg fényben fürdetik a hálószobát, és hozzájárulnak a könnyed elalváshoz. Ami a dekorációt illeti, bármi megengedett, azonban mindenképpen tartózkodjunk a túl izgalmas vagy dinamikus motívumoktól és színektől. A díszítőelemek akkor mutatnak a legjobban, ha „csoportosítva” mutatjuk be őket, azaz legalább három olyan elemből álló csoportokban, amelyeknek közös színe, alakja vagy motívuma van.

Pihentető légkör megteremtése

A különösen hangulatos légkör megteremtése érdekében érdemes a textilválasztást is alaposan átgondolni. A lenvászon és selyem meglehetősen hűvös hatású, míg a pamut és a gyapjú meleg megjelenést kölcsönöz. Földig érő függönyök, hangulatos ágytakarók és csinos dekoratív párnák csábítanak összebújni és álmodozni, magas bolyhos szőnyeg vagy pihe-puha éjjeliszekrény védi a lábunk a hideg padlótól, amikor felkelünk.

A hálószobában lévő növények biztosan hozzásjárulnak a jó közérzet biztosításához. Nemcsak dekorációnak kiválóak, hanem illatukkal javíthatják a levegő minőségét vagy elősegíthetik az egészséges alvást. Egy gyönyörű magas váza a padlón akár valódi, akár műágakkal, barkával vagy fűvel ideális dekorációs elem lesz. Egy kis kanapé, vagy fotel a sarokban elhelyezve a sarokban ugyancsak hozzájárul a kényelem megfelelő érzetéhez.

Tipp: a tér optimális kihasználása érdekében töltsük meg a hálószoba üres sarkait magas növényekkel, kis asztalokkal vagy sarokpolcokkal, ami hozzásjárul, hogy az egész szoba hangulatos, meleg légkört biztosítson.

Megosztás