Hírek

Dorogi és táti értékek kerültek be a Megyei Értéktárba

A Megyei Értéktár legutóbbi ülésén egyhangú döntéssel újabb 4 értéket vettek fel szűkebb hazánk kincsestárába. Ezzel a megyei értékek száma immár kereken kétszázra emelkedett.

Dorogról két javaslat érkezett, és a bizottság tagjai mindkettőt támogatták. Az egyik dr. Till József orvosi hivatás mellett kifejtett művészeti és tudományos munkássága. Till kiemelkedő grafikai tevékenységet végzett, számtalan rajz- és akvarellsorozatban örökítette meg tájélményeit. Nagyszabású és maradandó volt a halbiológia területén kifejtett munkássága is.

Dr. Zsembery Dezső hely- és művészettörténeti munkássága is megyei értékké vált. Zsembery szintén sikeres orvosi pályafutása közben kiemelkedő szerepet játszott Dorog és környéke orvoslástörténetének feltárásában. Képzőművészeti érdeklődése folytán szorgalmasan kutatta és mutatta be a helyi mesterek munkásságát. Helytörténeti munkái, gyűjteménye, kezdeményezései maradandó alkotásai Dorog és a régió kultúrtörténetének.

Szervátiusz Tibor Táti Ister-pár szobra és a Táti Nemzeti Összetartozás Emlékműve ugyancsak a kincsestárba került. A művész magyarországi egyik legnagyobb szobra stílszerűen a táti Kis-Duna partjára került, hisz a neve is (Ister) a Dunát jelenti. A 2010-ben avatott Nemzeti Összetartozás Emlékművén Szervátiusz Tibor bronz táblája kapott helyet, rajta az elszakadt országrészek szoros összetartozását jelképező családábrázolással.

A kétszázadik érték neve, a Razabra, egy különleges megyei termékmárka elnevezése. Tatai műhelyében Zábráczki Dóra 2014 márciusa óta tervez és készít táskákat, ruházati kiegészítőket bőrből. Mára sikerült megvalósítania egy egyedi Magyar Kézműves Termékmárkát, a Razabra®-t, amely a népi bőrdíszmű és a modern bőrdíszmű harmonikus egyvelege.

Október 8-án szombaton, Oroszlányban, a megyei önkormányzat Megyehét elnevezésű rendezvényén, 12 óra 30 perckor emléklapot vehetnek át az idei év során megyei értékké vált javaslatok beküldői, érintettjei. Az eseményre szeretettel várnak mindenkit!

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat
Borítókép: Szervátiusz Tibor Táti Ister-pár szobra