Dorog

Örök Mérlegen: Dorog – Kozármisleny

A válogatott Nemzetek Ligájában játszott mérkőzéseit követően, háromhetes szünet után ismért folytatódik a bajnokság. Csapatunk a 9. fordulóban az újonc, egyben sereghajtó Baranya megyei csapatot látja vendégül. Tekintve, a dorogiak mindössze két hellyel állnak előrébb a tabellán, így előre hozott kiesési rangadónak is beillene. A találkozóra október 2-án, vasárnap 15 órai kezdettel kerül sor a Buzánszky stadionban.

Ellenfelünk székhelye a Péccsel gyakorlatilag összenőtt kisváros, amely a megyeszékhely délkeleti közigazgatási határa mentén fekszik. A jelenlegi egyesületet 1989-ben alapították, amelynek jogelőde 1952 óta szerepelt a honi bajnoki rendszer alsó osztályaiban, nem ritkán a heted- és nyolcadosztályban is. 1984-ben, az akkor hatodosztályú régi klub felfüggesztette működését és csak az újraalkulást követően, a nyolcvanas évek legvégén kapcsolódott be újra a bajnoki körforgásba, mint hetedosztályban szereplő csapat. Az elkövetkező évek fokozatos felemelkedést hoztak, mígnem a klub történetében átütő sikerként, 2007-ben az NB III. Dráva csopotjának bajnokaként első ízben feljutott a másodosztályba. Az NB II-ben megállta a helyét és hét egymást követő évadban folyamatosan a másodosztály tagja volt. 2014-ben úgy estek ki, hogy előtte való két évadban ezüstérmet nyertek. Az harmadik vonalban nem sokáig kellett vesztegelniük. Az első évben még lecsúsztak az elsőségről és a 2. helyen zártak, utána viszont bajnokságot nyerve, 2016-ban sikeresen visszajutottak az NB II-be. Itt viszont bár bíztatóan kezdtek és több nagy skalpot is begyűjtöttek – többek között a bajnok Puskás Akadémiát és a Zalaegerszeget is legyőzték -, a tavaszi szezon derekától meredeken ívelt pályájuk a kiesés felé. Ezúttal öt évadra volt szükségük, hogy immár harmadszor is feljussanak az NB II-be. A 2021–2022-es évadban az NB III Közép csoportjában veretlenül lettek bajnokok.

A legutóbbi egymás elleni mérkőzésen a mislenyiek vendégeként, 2017. április 2-án (forrás: Magyar Építők honlap)

A két gárda mindössze egyetlen évad erejéig került össze, mégpedig a 2016–2017-es idényben. 2016. szeptember 11-én Dorogon találkoztak először, ahol a helyzeteit jobban kihasználó mislenyiek 2 : 0 arányban győztek. Érdekesség, hogy akkor is egy hosszabb bajnoki szünetet követően került sor kettejük összecsapására, akárcsak jelenleg, az azonban a 8. forduló volt. A visszavágás a baranyaiak otthonában sikerült, ráadásul többszörösen is fájt számukra az elvesztett mérkőzés, ugyanis azzal a találkozóval avatták a felújított Kozármislenyi sportcentrumot. A mieink Bor Dávid és Medgyes Zoltán góljaival megérdemelten és biztosan nyertek azon a találkozón.

Ez lesz a két csapat 3. egymás elleni tétmérkőzése.

Az eddigi 2 mérkőzésen 1 győzelem, 1 vereség, 2 : 2-es gólaránnyal született.

Két olyan játékos is előfordult, amely mindkét gárdát erősítette. Beke Péter és Városi Viktor előbb a mislenyi csapatban játszott, majd onnan igazoltak Dorogra. Érdekességként, mindketten pályára is léptek ellenünk a két gárda első meccsén Dorogon, ahol a vendégek második gólját ráadásul Városi szerezte.

Ezúttal is ki-ki mérkőzésre van kilátás. Mindkét csapat szeretne menekülni a kiesőzónából, s amelyik győzni tudna, annak tovább erősödne a reménye az esetleges felzárkózásra. A mislenyiek legutóbb otthon kaptak ki a szomszádvár Szentlőrinctől, mégpedig úgy, hogy a hazaiak vezettek és a vendégek az utolsó pillanatban fordították a maguk javára az eredményt, s nyertek 2–1-re. A mieink az ugyancsak az alsó házat erősító Mosonmagyaróvár vendégeként, Paudits Patrik az utolsó pillanatban szerzett fejesgóljával menetett pontot az 1–1-re zárult találkozón.

Szabó Gyula