Esztergom

Erőszakkal vette vissza az ajándékokat

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki erőszakkal vette vissza volt élettársa esztergomi albérletéből azokat a műszaki cikkeket, amelyeket korábban a közös gyerekeikre való tekintettel vásárolt.

A megállapított tényállás szerint a férfi és a nő élettársi kapcsolatának megszűnését követően a nő a négy gyermekével egy esztergomi bérelt lakásba költözött, ahova a férfi csak engedéllyel mehetett be. A férfi 2021. június elején a közös kiskorú gyermekeikre tekintettel vásárolt a lakásba egy 136.000 Ft értékű televíziót, egy 28.000 Ft értékű mikrohullámú sütőt és egy 90.000 Ft értékű mosógépet, ezeket a volt élettársának ajándékozta.

A férfi 2021. november 11-én megjelent a lakásnál, ahol a nő 19 éves lánya egyedül tartózkodott. A vádlott a lakásba engedély nélkül belépett, mire a lány távozásra szólította fel. Ennek a férfi nem tett eleget, közölte, hogy elviszi azt, ami az övé. Amíg a sértett telefonon értesítette az édesanyját, a férfi a bejárati ajtóhoz készítette a televíziót, a mikrohullámú sütőt és a mosógépet, azért, hogy azokat kiadja az ajtó előtt várakozó másik férfinek. A sértett az ajtót becsukta és elé állt azért, hogy a férfi ne tudja elvinni a háztartási gépeket. A vádlott ekkor a karjánál fogva próbálta elhúzni a sértettet az ajtó elől, majd a lány bal karját a háta mögé csavarva a nappali szoba felé lökte őt, a bejárati ajtót kinyitotta és a háztartási gépeket kitette az ajtó elé, ahonnan a másik férfivel bepakolták a gépkocsiba, majd távoztak a helyszínről. A másik férfi nem tudott arról, hogy a tárgyak elszállításával bűncselekmény elkövetéséhez nyújt segítséget.

A vádlott cselekménye következtében a sértett könyöke megrándult, amely sérülés gyógytartama a nyolc napot nem haladja meg.

Az Esztergomi Járásbíróság a 2022. szeptember 26. napján megtartott előkészítő ülésen, önbíráskodás bűntette és testi sértés vétsége miatt indult ügyben, a vádlottat 1 év, végrehajtásában 1 év 6 hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítéletet az ügyész, a vádlott és védő is tudomásul vette, így az jogerős.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék