Hírek

Enyhítették a büntetését az utcán őrjöngő férfinak

4 év helyett 2 év – végrehajtásban 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki rendszeresen zavarta az utcában lakók nyugalmát és az édesanyját is bántalmazta.  

Az Esztergomi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott évek óta alkoholizáló életmódot folytat, munkahelye nincs, édesanyjával, az egyik sértettel él egy háztartásban. A vádlott ittas állapotban rendszeresen zavarja az utcában lakók nyugalmát, trágár szavakat kiabál, ordítva hallgatja a zenét, benéz az udvarokba, éjszakai órákban rángatja, rugdossa a saját kapujukat.

A vádlott ittas állapotban 2021. február 14. és 16. napján idős édesanyját bántalmazta, több alkalommal arcon ütötte, miközben ordított vele. A sértett mindkét alkalommal a kanapéról lecsúszott, ahonnan egészségi állapota miatt felkelni sem tudott.

A vádlott szintén február 16-án az úton a biciklijét dobálta, trágár kifejezéseket használt, amikor egy férfi odament hozzá, hogy lenyugtassa őt, mire a vádlott megfenyegette, hogy megveri, megöli. A sértett beült az utcán parkoló gépjárművébe, mire a vádlott a gépkocsi visszapillantó tükrébe beleütött és az ajtóba belerúgott, amelynek következtében az behorpadt. A sértett ezek után bement az ingatlanába, amelynek kapujába a vádlott ököllel beleütött, így az betört.

Az Esztergomi Járásbíróság a 2022. április 13. napján tartott tárgyaláson, testi sértés bűntette, garázdaság vétsége, rongálás vétsége és zaklatás vétsége miatt indult ügyben a vádlottat 4 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A fellebbezés folytán eljáró Tatabányai Törvényszék – 2022. szeptember 22. napján tartott másodfokú nyilvános ülésen – a büntetést enyhítette és a vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, melyet végrehajtásában 5 évre felfüggesztett. A felfüggesztés időtartamára pártfogó felügyeletét rendelte el a vádlottnak és magatartási szabályként előírta, hogy a terhelt konfliktuskezelő tréningen vegyen részt. Az enyhítést indokolja a vádlott büntetlen előélete, hogy cselekményét megbánta és a büntetés céljai annak végrehajtása nélkül is elérhetőek.

Forrás: Tatabányai Törvényszék